Най-малко един нападател от Виена все още се издирва, съобщи вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер. Трима цивилни - двама мъже и една жена - са загинали при стрелбата тази нощ в центъра на столицата, съобщи днес на пресконференция началникът на градската полиция, предаде агенция "Ройтерс".

Нехамер окачестви като симпатизант на "Ислямска държава" единствения известен засега нападател, който бе застрелян от полицията. "Вчера вечерта преживяхме нападение от най-малко един ислямистки терорист", каза министърът. Той не изключи възможността да е имало и други извършители и призова хората да останат по домовете си.

Един от нападателите във Виена, който беше ликвидиран от силите за сигурност тази нощ, е носел дълго огнестрелно оръжие, още едно огнестрелно оръжие и мачете, разказа кметът на Виена Михаел Лудвиг, предаде Франс прес. "Той се беше подготвил много добре за тази атака", заяви Лудвиг.

Относно информациите, че един от нападателите е носел пояс с експлозиви, Лудвиг каза: "Както изглежда поясът е бил имитация" и уточни, че субстанците, съдържащи се в него, сега се анализират. Лудвиг заяви, че училищата във Виена ще бъдат отворени днес, но няма да е задължително децата да ходят на училище.

Във Виена са разположени хиляда полицаи и разследването е много интензивно. Населението на града трябва да стои по домовете си, обявиха властите.

Какво се знае досега

Няколко въоръжени мъже са открили първо огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица, няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия.

На прицел са били взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зона до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основна мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Антисемитският мотив обаче не се изключва.

Един от нападателите е бил застрелян от полицията. Нападателите обаче са убили и един минувач, а после в болница почина и една от тежкоранените. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в сериозно състояние.

Свидетели разказват, че са видели лице с автоматично оръжие, което тичало и стреляло безразборно. Един от свидетелите говори за най-малко 50 произведени изстрела.

Силите за сигурност веднага са отцепили района, а хора са останали блокирани в барове и ресторанти. Там сервитьорите са изгасили осветлението и са призовали клиентите да се отдръпнат от прозорците. След няколко часа някои от блокираните в заведенията хора са получили разрешение да се приберат у дома, други пък са били настанени безплатно в хотел в центъра.

Вътрешният министър Карл Нехамер и канцлерът на Австрия Себастиан Курц определиха нападенията като тероризъм. Курц каза, че австрийците няма да се оставят да бъдат сплашени от тероризма. Президентът Александър ван дер Белен пък каза, че австрийците ще защитават свободата и демокрацията си заедно.

Нападателите бяха определени от австрийските представители като опасни и тежковъоръжени, преминали през професионална подготовка за този тип атаки. Мотивите им засега не са ясни.

Нападенията бяха осъдени от италианския и британския премиер, от френския президент, от генералния секретар на ООН, от ЕС и от германското външно министерство. Руското външно министерство изрази съболезнования на Австрия.

Последните атаки

В последните години Австрия бе пощадена от съдбата на Париж, Лондон, Берлин, Манчестър или Барселона, където бяха извършени големи терористични атаки.

През август властите арестуваха 31-годишен сирийски бежанец, заподозрян, че се опитал да нападне лидер на еврейската общност в австрийския град Грац. През март 2018 г. младеж, симпатизиращ на ислямистите атакува с нож член на силите на реда пред посолството на Иран във Виена, преди да бъде застрелян. През юни 2017 г. роден в Тунис мъж уби възрастна двойка в Линц, като обясни, че се чувствал дискриминиран като чужденец и мюсюлманин и затова е действал така.

    „Българското правителство и общество решително осъждат тези варварски, терористични актове. Не може да съществува никакво оправдание за насилието срещу невинни и невъоръжени хора. Подобни злодеяния предизвикват само гняв и отвращение сред българските граждани“

По-назад в миналото най-кървавите атентати в Австрия са взимали най-много четири жертви, като например атаката на палестинската групировка Абу Нидал срещу бюрото на израелската авиокомпания Ел Ал на летището във Виена през 1985 г. или самоделната бомба, заложена от неонациста Франц Фукс в Оберварт срещу ромската общност през 1995 г., както и писмата-бомби, изпращани пак от него в периода 1993-1997 г.

Според американската организация SITE, следяща активността на терористичните групи в интернет, сега джихадисти са заявили, че стрелбата във Виена е разплата за участието на Австрия в коалицията на САЩ срещу терористичната групировка Ислямска държава, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на SITE в Туитър.

Нападението във Виена стана броени дни, след като на 29 октомври тунизиец с нож и викайки "Аллах е велик" обезглави жена и уби още двама души в църква във френския град Ница, преди да бъде прострелян от полицията и задържан.

Преди половин месец, на 16 октомври френски преподавател бе обезглавен в парижко предградие, след като показал на учениците си по време на час за свободата на словото карикатура на пророка Мохамед. Полицията застреля 18-годишния нападател, който беше от чеченски произход.

Турция осъди смъртоносната терористична атака във Виена, в която бяха убити двама граждани, предаде ДПА. В изявление на турското външно министерство се казва, че Турция поднася и съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените. "Като страна, която се бори с всякакъв род тероризъм от десетилетия, Турция се солидализира с австрийския народ", се казва още в изявлението.

Дневник