Ръководството на "Барселона" ще предприеме допълнителни мерки към свиване на бюджета, за да се справи с финансовите последици от пандемията. По думите на временния президент Карлес Тускетс промените ще започнат от намаляване на заплатите на футболистите и служителите в клуба.

"Живеем в изключителен период, който изисква изключителна решимост от всички. За да постигнем баланс в бюджета, трябва да намалим разходите с 300 милиона евро", каза Тускетс.

Първоначално планираното ново свиване на заплатите беше посрещнато с неодобрение от играчите. Според Тускетс обаче всички футболисти вече са в готовност да намалят възнагражденията си, като това ще направи и звездата на каталунците Лионел Меси.

В началото на октомври клубът отчете загуба от близо 100 млн. евро. Каталунците съобщиха, че са пропуснати приходи на стойност 200 милиона евро заради коронавируса.

Клубът се беше прицелил да стане първият в историята с над 1 млрд. евро приходи. Вместо това сега общите приходи са 855 милиона евро. Коронавирусът е "ощетил" "Барселона" най-вече в приходите от търговски сделки (72 млн. евро) и в приходите от стадиона (67 млн. евро).

Клубът преминава през период на реформи, като наскоро Хосеп Мария Бартомеу хвърли оставка на фона на вот на недоверие срещу него. Тускетс допълни, че изборите за нов президент се очаква да се проведат в края на годината, но всичко зависи от позволението на властите заради ситуацията с коронавируса.

Дневник