Има напредък по отворените въпроси, но въпреки напредъка след петчасови преговори не сме в състояние да одобрим преговорната рамка.

Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин.

Трудно ще е за целия ЕС да имаме отворени въпроси със Северна Македония. "Все още имаме шанс" да постигнем съгласие по преговорната рамка, не е много времето, но германското председателство е ангажирано.

Захариева обясни, че обявената вчера петчасова среща с колегата ѝ Буяр Османи и министъра за европейските въпроси Никола Димитров е завършила с някакъв напредък, но той все още не може да доведе до одобрение. "Не става въпрос за оспорване на реалността, а за отражение в реалността на оспорването на историческата истина, което се отразява дори в малцинствени претенции."

"Няколко възможности"

Попитана как може да бъдат адресирани притесненията на България в оставащото време, Захариева изтъкна "няколко възможности" до 10 ноември, когато бе крайният срок за даване на съгласие. Една от тях е чрез преговорната рамка, друга е, като бъде добавен документ към договора, но "за нас е по-добре да видим притесненията си отразени в преговорната рамка", каза Захариева.

България опитва едновременно да реши двустранния си въпрос със Северна Македония в диалог с нея и да преговаря с европейски страни за добавяне на спорните моменти в преговорната рамка, която обаче може да бъде утвърдена и на по-късен етап (след 10 ноември), на първата междуправителствена конференция.

"Работим с германското председателство за изисквания на България в преговорната рамка - това включва план за изпълнение на договора включително чрез историческата комисия и ангажимент към Северна Македония, че няма да има подкрепа на национално ниво от държавни институции за малцинствени претенции."

Дневник