Главният изпускател на Дибичкия язовир е отворен тази нощ заради ремонт. До този следобед почти цялото количество вода е изчезнало, а тонове риба е умряла, сигнализираха природозащитници. 

Екип на ШУМ.БГ завари на мястото десетки хора да събират риба с ръце и кепове. Там бяха и двама доброволци, опитващи се да спасят умиращата риба, като я прехвърлят в бидон и след това я пускат в Шуменския язовир.  

От тази пролет Дибичкият язовир е собственост на държавата, като за неговата техническа поддръжка отговаря Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ /ДПУСЯ/. Преди около месец предприятието е започнало ремонт на стената, заради който се налага пълното изпразване на язовира. 

Проблемът е, че във водите му има доста риба, след като на два пъти тази година той бе зарибен от членове на клуб "БГ КАРП" и на Централна рибно-опазваща организация "Тича" /ЦРОО/. 

"Миналата седмица започнаха да изпускат водата. Вчера говорихме с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ да изчакат докато се премести рибата. Казаха, че ще присъстват и на ваденето на рибата и на пускането. Обаче тая информация изтече някъде и снощи изпуснаха язовира напълно", обясни пред ШУМ.БГ Стефан Гочев от Централна рибно-опазваща организация "Тича" /ЦРОО/. Уговорката е била за идната събота, за да могат да се съберат повече доброволци. 

"Снощи до 23,00 часа бяхме на язовира с хора на ИАРА. После те заминаха да си правят пороверки на други места, на язовира никой не остана. Защо през нощта се правят такива неща се правят такива неща, не мога да кажа. В момента вече рибата я няма. Това е някакво безумие", каза Стефан Гочев.

"Кой разреши да се източи язовира, това се питаме всички", попита и председателят на "БГ КАРП" Даниел Денчев.

Работници, извършващи ремонта на язовирната стена, казаха днес пред наш репортер, че не знаят кога е отворен главният изпускател. Обясниха, че това е направено от водолаз, но не казаха кой го е наел. 

ШУМ.БГ не успя да се свърже с ДП „Управление и стопанисване на язовири“ за повече информация. 

За ШУМ.БГ изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов обясни, че е имало съгласуване с доброволци от Шумен рибата от язовира край Дибич да се премести и след това да се извърши планирания ремонт на стената на съоръжението.

„Фирмата, която извършва ремонта е трябвало да ни уведоми, кога ще започне, за да може да се премести рибата. Но не го е направила. Имаме писмо от две риболовни сдружения в община Шумен, те да преместят рибата, защото те основно са се занимавали със зарибяването на язовира. Поискаха съдействие от нас, с техни средства да се премести рибата в язовир „Тича“. Това беше планирано за събота. Но някой ни изпревари.“, обясни Николов. Той допълни, че до късно снощи е имало хора на Агенцията на язовира, но те са получили сигнал за нарушение на друг водоем и когато са си тръгнали от язовира край Дибич, той е източен.

„В нашия закон (Закон за рибарство и аквакултури) има предвиден член и фирмата, която извършва ремонта ще понесе акт, който е от 5000 до 10 000 лв. Това е къртовски труд, положен от много хора, да зарибим, да опазим и в един момент с лека ръка някой съсипва всичко и затова ще си понесе последствията", категоричен бе Николов. (в разговора с репортер на ШУМ.БГ той не успя да се сети за името на въпросната фирма).

ШУМ.БГ