Тази сутрин броят на настанените в ковид отделенията на МБАЛ-Шумен достигна 193. От тях 153 са с положителен тест за Covid-19, а останалите 37 са с типичната клинична картина за коронавирус, но се очаква да излязат PCR резултатите им. 

"Не можем повече да приемаме, макар че не знам и как ще ги връщаме. Разбрахте сигурно, че нашата болница сме на първо място в България по брой на пациенти с Covid-19. Разговарям и с други болници - с Разград, с Добрич, те имат много по-малко пациенти, но навсякъде започва вълна и имат проблеми и те", каза за ШУМ.БГ директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. 

Според него разпределението на пациентите по болници трябва да се координира на национално ниво, както е направено в много държави. "Има от вчера някакъв нов национален щаб и очаквам да ми се дадат телефони. Те трябва да разпределят пациентите към болници, които все още могат да поемат хора", каза д-р Костов.
Само вчера в Шумен са били приети 24 пациенти с вече доказан коронавирус или със симптоми за него. 

През последното денонощие в болницата са починали трима пациенти с Covid-19 – вчера мъж на 68 години и днес две жени на 75 и 87 години. Така от началото на пандемията до сега починалите с коронавирус в Шуменско са 49. 

Според статистиката към 2-ри ноември 58% от лежащите в МБАЛ–Шумен пациенти са с доказан Covid-19. 

От РЗИ-Шумен пък съобщиха, че в Единния информационен портал за 4 ноември 2020 година са регистрирани общо 105 нови случая на жители на Област Шумен с положителни проби. 59 от тях са на жени, 44 на мъже. Най-младият пациент с положителен резултат e момче на 5 години от Шумен. Има и две деца на ученическа възраст – момче на 14 години от Смядово и момиче на 18 години от Шумен.

Най-голям брой нови случаи за последното денонощие са регистрирани в община Шумен – 74 души, от които 68 са в общинския център, а останалите са в селата от общината Дибич, Лозево и Белокопитово. 12 нови има в община Велики Преслав. Те са в град Велики Преслав, селата Имренчево, Кочово и Хан Крум. 6 положителни теста са дали жители на община Смядово – в общинския център и в Кълново. Новите случаи в община Каолиново са 4 и са разпределени по 1 в Каолиново, Лятно, Браничево и Тодор Икономово. Четирима са положителните в община Венец и те са в селата Венец, Борци, Капитан Петко и Черноглавци. 2 случая са регистрирани в община Никола Козлево – във Вълнари и Пет могили, двама са позитивните от Нови пазар, един нов случай има в село Върбяне, община Каспичан. 

Към 10 часа днес под карантина в Шуменска област са 1226 души. От тях 985 са в изолация в домашни условия, добавиха от РЗИ.

ШУМ.БГ