Шуменската многопрофилна болница вчера е върнала ковид пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Заради кризата с недостига на места днес в града пристигна зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. 

Той проведе работна среща в сградата на областна администрация, след което с директорите на МБАЛ д-р Димитър Костов и на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова даде кратък брифинг. 

"Всеки следобед настъпва ситуация, в която има пациенти в приемно отделение, които чакат да ги настаним и ние търсим легла. Ето снощи имаме върнати пациенти. Преценихме. Тези, които са в критично състояние приехме, на останалите им взехме телефоните и ги върнахме вкъщи. Това са наистина пациенти, които се нуждаят от болнично лечение", заяви директорът на болницата Димитър Костов и добави, че в момента в ковид отделенията на МБАЛ има 223 пациенти. 

"Днес аз мога да приема само толкова пациенти, колкото се изписват. Нямам възможност да разкрия нови сектори. Няма къде. Не можем да затворим детско отделение, не можем да затворим ортопедия, хирургия. Ние сме в критичния праг за прием", каза още Костов. 

Д-р Пепа Калоянова обясни, че Шумен вече трета седмица е в червената зона, като заболеваемостта е 393 на 100 000 хил. души. "Въпреки откритите легла, ежедневно наблюдаваме увеличение на случаите, които се нуждаят от приемане в болница. Броят на приетите е повече от броя на изписаните и в края на деня обобщаваме в изключително затруднено положение за настаняване на нови пациенти и това бе поводът да търсим помощ от Министерството на здравеопазването, защото на местно ниво вече изпитваме  значителни затруднения за решаването на този наш проблем", каза тя. 

Зам.-министър Пенков обясни, че на срещата са били обсъдени няколко мерки за справяне със ситуацията.

"Колегите представиха много добре картината. Тя е ясна. Обсъдихме, може ли, когато човек в болницата се чувства по-добре, когато е клинично подобрен, да бъде изписван в дома си, където да се продължи лечението под контрола на медицинско лице, определено от самата болница. Второ нещо е да се обмисли допълнително, трябва ли, и ако трябва - какво да се ограничи, за да може да се намали тази заболеваемост", каза зам.-министърът.

Той добави, че е поставена задача пред Националния координационен щаб в София да обсъди с всички съседни области възможности за приемане на пациенти от Шумен. 

Като мерки в по-дългосрочен план Пенков посочи готвена законова промяна, която да даде възможност на директорите на регионалните здравни инспекции със своя заповед да командироват принудително лекари от други болници или такива от извънболничната помощ в лечебни заведения, които изпитват недостиг на медици.  "Подготвени са законови промени, които трябва да минат през народното събрание, надявам се до нова година да стане", заяви зам.-министър Пенков. 

ШУМ.БГ