Турските войници ще останат в Либия и ще предоставят консултантска, образователна, здравна и хуманитарна помощ без краен срок, докато са поканени там.

"Докато молбата (от властите) е в сила," Анкара ще е на разложение в Триполи, тъй като е на терен "по покана на законно правителство в Либия", казва източник от сферата на сигурността за държавната Анадолска агенция.

Съобщението следва обявеното миналия месец примирие в северноафриканската страна, където Турция е един от най-активните участници в конфликта между подкрепяното от нея Правителство на националното съгласие (ПНС) и Либийската национална армия (ЛНА) на бунтовническия командир Халифа Хафтар.

"Обща история"

Турция обърна хода на войната от началото на годината насам, след като нейни войници - а според множество публикации и наемници от Сирия - бяха изпратени в помощ на ПНС. Така Триполи се справи с обсада на столицата, а силите на ПНС достигнаха до околностите на град Сирт. ООН обяви след продължаващ месеци застой, без придвижане по фронтовите линии, примирие, като всички чужди сили имат 3 месеца да напуснат.

Прекратяването на огъня стана след преговори на военни делегации. Те продължиха диалога на либийска територия.

Все още не е известно как би се отразило продължителното оставане на турските войски в Либия на плановете за примирие и изтегляне на чуждите сили - условията на ООН се отнасяха предимно за бойци. Според източниците на агенцията същевременно се отбелязва, че "целта ни (на Турция - бел. ред.) е да предоставим устойчиво примирие, продължителен мир и стабилност в Либия, където имаме 500 години мир, обща история, култура, разбиране и вярвания".

Стефани Уилямс, временният пратеник на ООН за Либия, обаче е заявявала, че според договореностите на примирието е нужно всички чужди сили, обучаващи либийски, да напуснат страната и така да се замразят "вонните договорки за обучение" в Либия. Подобно на Сирия турските войски извършват и други услуги в съсипаната от война страна, но в северната част на Сирия ролята им е доста по-видима.

Дневник