Кандидатът на демократите Джо Байдън продължи да се приближава към победа в американските президентски избори днес, а държавният глава Доналд Тръмп продължи да се оплаква, без да представи никакви доказателства, че  тя ще му бъде открадната, докато вървеше трескаво преброяване на гласовете в пет ключови щата.

Байдън дотук може да се надява на 264 места в Избирателната комисия, която посочва бъдещия президент, срещу 214 за Тръмп според Асошиейтед прес. Сътношението е 253 на 213 според Си Ен Ен. За победа трябват минимум 270.

Тънка като острие на бръснач стана  в 5 часа българско време (22 часа източно стандартно в САЩ ) преднината на Тръмп пред Байдън в Джорджия, която дава 16 места  - 1797 гласа. Половин час по-късно тя беше 1775 гласа. На практика процентите на кандидатите се изравниха 49,4% на 49,4%.

Байдън стопи големия преди два дни аванс на Тръмп в Пенсилвания (20 места в Колегията) : 49,6% на 49,2% за действащия президент или 26 319 гласа при 95% преброени гласове. В сряда Тръмп водеше в този щат с 319 000 гласа.

Ато Байдън спечели  Пенсилвания, става президент.

Във Филаделфия, най-големия град на щата, който се смята за крепост на демократите, оставаха да бъдат преброени 9% от бюлетините към полунощ източно стандартно време (7 часа в петък българско), предаде Си Ен Ен.

Окончателните изборни резултати в цялата страна се бавят вече трети ден заради относително големия брой гласове пуснати по пощата заради пандемията от коронавирус. 

Но причина е и безпрецедентната за САЩ избирателна активност (ще има между 157,1 млн. и  165 млн. гласували или 68.6%–72.1% от имащите право на глас американци според прогнозата на Блумбърг), на която Байдън дължи рекорда си на кандидат за президент, спечелил исторически най-голям абсолютен брой гласове в урните - 73 472 708 дотук срещу 69 614 364 за Тръмп според статистиката на Си Ен Ен.

В Аризона, щат с 11 гласа в Колегията, Байдън водеше с 50,1% на 48,5% при 90% преброени бюлетини или с 46 667 гласа. Той водеше и в Невада (6 места в Колегията) с 49,4% на 48,5% при 89% преброени бюлетини или с 11 438 гласа. В друг оспорван щат, Северна Каролина (15 места в Колегията) , Тръмп имаше аванс от 1,4% (50% на 48,6%) при 95% преброени гласове или от 76 737 гласа.

Вчера Тръмп за пореден път се обяви за победител на брифинг в Белия дом и обвини демократите, че се опитват да узурпират властта с "нелегални" гласове. 

"Ако броите легалните гласове, аз побеждавам с лекота. Ако броите нелегалните, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас".

Световните агенции и ред американски медии отбелязват, че Тръмп не представя доказателства, че бюлетините, които още се броят, са "нелегални". Вчера съдилища в Мичиган и Джорджия отхвърлиха като неоснователни искове на екипа на Тръмп, атакуващи преброяването на гласовете.

Наблюдатели и политици, включително от Републиканската партия на Тръмп, оцениха като "опасно" да се поставят под съмнение почтеността на изборите и легитимността на лидера, който те ще посочат. Те призоваха президента да подкрепи обвиненията си с факти.

"Няма защита за коментарите на президента тази нощ, които подкопават нашия Демократичен процес", написа в туитър републиканският губернатор на щата Мериленд Лари Хоган. "Aмерика брои гласовете и ние трябва да зачетем резултатите, както винаги сме го правили преди. Никой избор или лице не са по-важни от нашата Демокрация".

Клуб Z