Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност. Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още мерки, ако не се спазват”, категоричен е Дончев, по повод предложените от Министерство на здравеопазването за нови мерки.

Вицепремиерът повтори информацията, дадена в четвъртък от здравния министър и щаба по отношение натовареността на интензивните отделения. По думите на Дончев, очакват ни и по-тежки и по-студени месеци.

Той категорично отхвърли твърденията, че правителството е подценило ситуацията, а през летните месеци подготовка не е правена.

„Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта. И най-добрата организация на моменти показва слабости”, заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ. /БГНЕС