Кандидатът на демократите Джо Байдън топи преднината на президента Доналд Тръмп в оспорваните щати, в които още се броят бюлетини - Джорджия и Пенсилвания. Досега Байдън има 253 от необходимите 270 гласа в Избирателната колегия, а Тръмп - 214, но тепърва трябва да излязат резултатите от няколко щата, които дават шанс и на двамата да стигнат необходимия брой гласове.

Байдън ще стане президент, ако спечели Пенсилвания с нейните 20 гласа или ако вземе два от трите щата Джорджия (16), Невада (6) и Аризона (11). Тръмп има тази възможност, ако задържи Пенсилвания и Джорджия и надмине Байдън в Невада и Аризона, където сега демократът води, но с малко.

В Пенсилвания, която Тръмп водеше с 12 процентни пункта в сряда, Байдън вече е на само 18 хил. гласа зад него. В Джорджия преднината на президента е сам 650 гласа в момента. И в двата щата още се броят бюлетини от Филаделфия и Атланта, които вероятно ще са в полза на Байдън. Местните власти се надяват броенето да приключи днес.

Преднината на демократа в Аризона обаче спадна до само 47 хил. гласа рано тази сутрин, а в Невада е около 12 хил. На тях обаче ще са им нужни още дни, за да обявят финален резултат.

Нито един съд засега не позволява да се спре броенето

Съдия в Мичиган отхвърли съдебен иск на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп, подаден в опит да спре преброяването на гласовете в щата, предаде агенция "Ройтерс". Съдия Синтия Стивънс отхвърли снощи иска по време на съдебно заседание и заяви, че планира да издаде писмено решение днес.

Федерален съд отхвърли искането да спре броенето на гласовете и във Филаделфия с мотива, че то провежда при отсъствие на републикански наблюдатели. По-рано апелативен съд в щата Пенсилвания отсъди, че още републикански наблюдатели могат да следят обработката на гласовете.

Какво става с пощите

Пощенската служба на САЩ не е успяла да достави над 150 000 изпратени по пощата бюлетини в избирателните секции до края на изборния ден на 3 ноември, съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на разпространени от ведомството данни.

По информация на вестника повече от 12 000 от тези бюлетини са за пет щата, където името на победителя още не е определено. Изданието отбелязва, че има голяма вероятност окончателният брой на недоставените навреме бюлетини да е още по-голям. В зависимост от законите на отделните щати тези бюлетини може или да бъдат преброени, или да бъдат обявени за недействителни.

Американските пощенски служби казаха, че са открили около 1700 бюлетини в Пенсилвания и сега те са в процес на предаване на представители на изборните власти, предаде агенция "Ройтерс".

Бюлетините били намерени в центрове за обработка на пратките на пощенските служби във Филаделфия, Питсбърг и Лихай Вали. Те трябва да бъдат получени до тази вечер от изборните власти в Пенсилвания, за да бъдат преброени. В щата разликата между Байдън и Тръмп остана изключително малка и все още не е ясно кой побеждава там.

Около 500 бюлетини са открити също и в център за обработка на пратките в Северна Каролина, предаде "Ройтерс". В някои щати като Северна Каролина и Невада се броят и бюлетините, получени по пощата след изборния ден, стига те да са с клеймо до 3 ноември.

В пощенските центрове се правят по две проверки на ден, за да се гарантира, че всички открити бюлетини, които са били подадени по пощата, ще може да бъдат пратени на изборните власти за преброяване.

Същевременно полицията във Филаделфия проучва сигнал за подготвяно нападение срещу местния конферентен център, където продължава броенето на бюлетините.

Поддръжниците на Тръмп протестират

Във Финикс, щата Аризона, демонстранти с огнестрелни оръжия скандираха пред местния изборен център "Още четири години!" и "Бройте гласовете!". Оратори с мегафони се оплакаха там от хода на изборния процес.

Те прекъснаха изказванията си, когато бе излъчено изявление на Тръмп от Белия дом, в което той отново повтори, без да приведе доказателства в подкрепа на твърденията си, че вотът е бил манипулиран. Когато президентът на САЩ увери: "На път сме да спечелим Аризона", неговите привърженици в оспорвания щат го аплодираха бурно.

В Атланта, щата Джорджия, около 100 души скандираха в подкрепа на Тръмп пред спортния комплекс "Стейт енд Арм", където се броят бюлетините.

Няколко десетки привърженици на сегашния президент се събраха и пред конгресния център в Детройт, щата Мичиган, където също се броят бюлетини, подадени по пощата.

В Лас Вегас, щата Невада, стотина привърженици на Тръмп скандираха пред сграда, където се броят бюлетини, "Спрете измамата!" и "Спрете кражбата!".

Дневник