Несигурността около новия американски президент продължава да действа разнопосочно на пазарите. Анализатори и инвеститори не спират да се чудят на кой от двамата претенденти - на сегашния президент Доналд Тръмп или на демократа Джо Байдън, да заложат.

Днес доларът поевтинява спрямо еврото и японската йена в азиатската търговия, след като все още резултатът от президентските избори в Съединените щати остава неясен. Акциите на технологичните и на фармацевтичните компании поскъпват, пише БНР.

Пазарите подцениха възможността Сенатът да е доминиран от републиканците и започнаха да я оценяват високо след края на вота, коментират анализатори. Според тях, независимо от действията на Доналд Тръмп и оспорването на вота, несигурността „все някога ще приключи“, но Сенатът ще блокира увеличаването на данъците, искано от най-вероятния бъдещ президент - демократа Джо Байдън.

Междувременно американският Федерален резерв запази рекордно ниското лихвено равнище в диапазона 0-0,25%. В съобщението след края на двудневното заседание се посочва, че в краткосрочен план икономиката ще страда от ефекта на ограниченията заради пандемията.

Това бе очаквано послание от инвеститорите. Борсовите индекси запазват ръста си на фона на очакването на изборните резултати.

Клуб Z