Европейският съюз санкционира беларуския президент Александър Лукашенко в нов списък с още 15 души, отговорни за изборни измами и погром на протестиращи след вота на 9 август.

Това се посочва днес в Официалния вестник на Европейския съюз. Сред санкционираните е и синът му Виктор Лукашенко. В списъка са и други важни държави фигури, сред тях прессекретарят на Лукашенко Наталия Ейсмонт, довереният му човек в комуникацията с обществото.

Санкциите, въведени почти три месеца след довелия до многохилядни протести вот, бяха приети на ниво посланици на държавите членки в Брюксел преди няколко дни.

С тази мярка се дава сигнал за подкрепа на опозицията, чиито ръководители бяха задържани или принудени да напуснат страната в разгара на протести след избори, които ЕС и САЩ не признават.

Да се избегне конфронтация с Русия

Към Лукашенко няколко пъти бе отправяно предупреждение, че ако ситуацията в страната не се промени, ще влезе в санкционен списък, който първо бе попълнен с 40 имена през октомври. Въпреки разнобоя в няколко държави и първоначалното кипърско вето тази мярка не бе осуетена, но евролидерите не смееха да я предприемат в пика на кризата в опит да се избегне конфронтация с Русия.

Лукашенко е на власт от 26 години и според Централната избирателна комисия на страната е спечелил нов мандат с над 80%. ЕС не го признава за легитимен държавен глава.

Днешното публикуване в Официалния вестник съвпада с дата, от която Европарламентът не смята Лукашенко за легитимен президент - вчера изтече мандатът му. Той обаче измести церемонията и тя се състоя тайно преди месец и половина.

Предишните санкции срещу президента бяха свалени от ЕС през 2015 г. Този път той даде заявка за отстъпки, но това не попречи да бъдат разгонени със сила протестиращи при няколко от неделните демонстрации в Минск. Остават в затвора и ключови лидери на опозицията.

До 2015-а срещу Лукашенко действаше забрана за влизане в ЕС и замразяване на активите, но решението на Беларус да освободи всички шестима политически затворници подтикна евролидерите да се съгласят на премахване на мерките.

Дневник