След терористичния акт в понеделник, отнел живота на четирима и ранил 23-ма души, представители на Министерството на вътрешните работи и Министерството на вероизповеданията са свикали кризисна среща с представители на организацията Ислямско вероизповедание, на която е било взето решение да бъдат закрити две джамии и две ислямски организации.

Атентаторът е посещавал редовно двете джамии и се предполага, че там се е радикализирал. Едната е била под патронажа на организацията Ислямско вероизповедание в Австрия, съобщи на пресконференция министърката на вероизповеданията Сузане Рааб.

Конкретно става дума за отнемане на юридическите права и за разпускане на организациите, което е в интерес на обществената сигурност, тъй като не е изпълнено изискваното от ислямския закон "положително отношение спрямо обществото и държавата".

"От наша гледна точка е оправдана намесата ни", заяви на пресконференцията министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, подобни действия винаги са много деликатен казус, но са в рамките на правовата държава.

Освен това вътрешният министър обяви първите персонални последици във Виенската служба за защита на конституцията и борба с тероризма след полицейските грешки, свързани с атентата в понеделник. Ръководителят на службата ще напусне поста си.

Нехамер даде допълнителни сведения за обиски в чужбина - в Германия са извършени четири обиска на домове и Федералната криминална служба води разследване по случая.

Дневник