Два часа и 20 минути. Толкова продължи обсъждането на проектобюджета за 2021 г., който е последен за кабинета "Борисов 3". Два часа обаче отне четенето на докладите на комисиите, а изказванията на депутатите - само 20 минути, като нямаше реплики и дуплики.

За приемането на бюджета на първо четене гласуваха 98 народни представители, от които 83 от ГЕРБ, 14 от "Обедините патриоти" и един от "Воля". Против бяха шестима, от които трима от ДПС и трима нечленуващи в пленарни групи. Депутатите от БСП не участваха в дебатите и гласуването след скандал, че разглеждането на бюджета е включено извънредно в дневния ред, а кворумът е нагласен.

Преди държавния бюджет на първо четене бяха приети бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване. Цялата процедура отне малко по-малко от 5 часа с 20-минутна почивка.

Преди това обаче в пленарната зала имаше лют скандал, че управляващите са осигурили кворум от третия път с карантинирани заради контакт с коронавирус депутати, а после нерегламентирано са преброили и представители от БСП и ДПС в сбора за кворума, макар и те да са излизали от зала. Заради това БСП заплаши да обжалва в Конституционния съд бюджетите.

Както обикновено, премиерът Бойко Борисов не бе в пленарната зала, макар и този път да има основателна причина - тестът му за коронавирус е положителен. Финансовият министър Кирил Ананиев пък не се изказа.

Какво предвиждат бюджетите

В бюджета за 2021 г. не се залага резки промени, но се увеличават социалните плащания. През 2021 г. правителството планира да събере с 9% повече приходи до 47.6 млрд. лв., планираните разходи нарастват минимално с 1 процентен пункт до 52.5 млрд. лв., а дефицитът е планиран да е почти 4.9 млрд. лв., или 4% от БВП.

В проекта е заложено още държавният дълг да нарасне от 28 на 32 млрд. лв. при очаквано свиване на икономиката с 3% през тази година и ръст от 2.5% през 2021 г. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 4.5 млрд. лв.

Не се предвижда увеличение на данъци. От 1 януари минималната работна заплата трябва да бъде 650 лв., но да се запази на това ниво до 2023 г., а минималната пенсия - 300 лв.

Националната здравноосигурителна каса ще получи увеличение на бюджета си за следващата година с 340 млн. лв. и ще бъде малко над 5 млрд. лв.

Социален популизъм или следизборен бюджет

В защита на държавния бюджет за следващата година ГЕРБ обяви, че той не е предизборен, а следизборен или антипандемичен. Като негови позитиви управляващите изтъкнаха, че няма да има увеличение на данъци нито за хората, нито за бизнеса.

Според ДПС обаче заради последния бюджет това правителство ще остави на следващото само възможност за увеличение на данъци, което е недопустимо в кризата. От движението смятат, че това е въпрос на социален популизъм, който обаче не печели избори, ако се гледа опитът на тройната коалиция, която увеличи пенсиите предизборно, но загуби доверието на хората.

Депутатите от БСП не участваха в дебатите, но обявиха пред медии, че няма да подкрепят трите бюджета на управленско безсилие. Според тях с метода на джипката управляващите се опитват да прокарат бюджетите в парламента.


Дневник