Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни гуверньора на централната банка на страната Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал, съобщи официалния правителствен вестник "Ресми газете", публикувайки президентския указ, цитиран от "Ройтерс".

Това е вторият път за по-малко от година и половина, в който се сменя управителят на централната банка. Последният път бе през юли 2019 г.

Смяната идва на фона на рекордния спад на националната валута спрямо долара, отбелязва агенцията. На борсата турската лира достигна рекордно ниско равнище от 8.58 за долар, но се върна до 8.544 в края на търговията в петък. През тази година тя се обезцени с 30 процента спрямо щатската валута.

Освен финансов министър в периода 2015-2018 г., Агбал е заемал и длъжността шеф на стратегическото и бюджетното управление в администрацията на президента на Турция.

Нетрадиционни възгледи

Уйсал бе назначен за шеф на банката през юли м.г. на мястото на Мурат Четинкая, въпреки че последният опитваше в началото да се съобразява с исканията на Ердоган.

Третият турски централен банкер през последните 16 месеца поема поста от човек, натоварен от Ердоган да подкрепи монетарните му политика за насърчаване на растежа, в момент, когато обезценяването на лирата напомня за кризата от 2018 г.

В края на октомври централната банка остави непроменен основния си лихвен процент - 10.25% - въпреки че повечето икономисти очакваха увеличение. Ердоган е "враг на лихвените проценти", тъй като настоява, че те спъват ръста на турската икономика. Турският президент е известен с нетрадиционния си икономически възглед, че високите лихвени проценти водят до инфлация.

Зетят на Ердоган и финансов министър Берат Албайрак заяви, че Анкара работи за "конкурентна валута", която да помогне за укрепване на износа и икономическия растеж. Тази седмица той каза пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, че властите няма да се месят на валутните пазари освен ако няма извънредна ситуация.

Дневник