И петък не донесе отговор на това кой ще е президент на САЩ, докато Джо Байдън запази и малко по малко увеличава преднината си в 4 от оспорваните 5 щата, а екипът на Доналд Тръмп и републиканците събират десетки милиони долари и елитни адвокати за оспорване в съда на броенето и резултатите на много места.

Но дори симпатизиращите на президента медии признават, че много от обвиненията му за манипулации и фалшификации са лъжа, посочват, че му трябва да блокира обявяването на резултати в поне 3 щата и дори след това е спорно дали ще успее да събере нужните му за победа гласове в Избирателната колегия или че тази тактика ще му осигури най-много точно половината електори, при което започва нова сложна законова проедура за определяне кой да влезе в Белия дом.

В крайна сметка дори на теория това да може да му донесе втори мандат, то рискува силно да компрометира демократичния инструмент на изборите - не избирателите, а адвокати, съдии и парламентаристи да решат кой да управлява страната.

Броенето на гласове продължава и никой не знае кога ще приключи, а обявяването на окончателния резултат може да стане след седмици.

Според източници на "Вашингтон пост" през последните два дни съветници на Тръмп са започнали да му говорят за перспективата за изборно поражение и как да му дават идеи как да реагира при такъв резултат. Дискусията се въртяла около това да се приема загубата, но да не се признава официално, а само да се заяви, че предаване на властта ще стане по мирен начин. Най-вероятно и след това президентът щял да продължи непрекъснато да повтаря, че победата му е била открадната.

Засега Тръмп призовава за "пълна прозрачност в броенето на всички гласове и на узаконяването на резултата". "Никога няма да се откажа да се боря за вас и за нашата нация", завърша изявлението, разпространено от щаба му снощи.

Според три източника на "Ройтерс" републиканците се опитват да съберат поне 60 милиона долара за обжалване в съда на изборните резултати. Това число е посочено от донор на партията, към когото са се обърнали от кампанията и ръководството на партията. Другите два източника казват, че целта е специалният фонд да е много по-голям - 100 милиона долара. Екипът на демократите също обяви "Фонд за битката на Байдън".

Но както агенцията, така и водещи американски издания казват, че стратегията на екипа на Тръмп и партията за съдебни жалби и искове е доста хаотична, неорганизирана и прилича повече на PR за отклоняване на вниманието и печелене на време, а всичко това "не прави голяма услуга на президента". Съветник на републиканците, цитиран от "Ройтерс" посочва, че щабът на Тръмп е бил изненадан от резултатите и не е подготвен за съдебна битка.

Да я ръководи е привлечен Дейвид Боси, старши съветник на кампанията, известен консервативен активист и много лоялен на Тръмп, но той не е юрист. В Джорджия и Невада - два от щатите, където се води остра битка - той не успя, но спечели в Пенсилвания за съдебно нареждане временно да се отделят от броенето част от пликовете с предварително пуснати бюлетини (макар че властите там вече бяха направили това).

Късно в петък Тръмп написа в "Туитър", е има "голяма преднина" в щатите, където още се брои, и че тя "по някакъв чудодеен начин" изчезнала в дните след изборите на 3 ноември. "Тази преднина вероятно ще се върне с напредването на правните ни действия", допълни той.

В събота Байдън продължава да води в Аризона, Пенсилвания и Невада с над 20 хиляди гласа и с над 7200 в Джорджия. Разликата е много малка като процент от гласовете и има да се броят още стотици хиляди бюлетини, поради което почти всички водещи американски медии севъздържат да обявят демократа за победител в който и да е от тези щати. Няма спор, че Северна Каролина и Аляска отиват за Тръмп. Но ако тази картина се запази, той ще има 232 електори - далеч под прага от 270 за победа, а Байдън - 306.

Член на републиканската партия, цитиран от "Вашингтон пост", казва, че "изчисленията са такива, каквито са, поглеждате какво ще ни донесе отмяната на тези резултати и виждате, че сме доста далеч от бройките за победа". "Това състезание приключи и единственият, който не го вижда, е Доналд Тръмп", казва представител на републиканците.

В изявление в късните часове демократът заяви: "Данните ни показват ясна и убедителна история - ние ще спечелим това състезание".

Петър Карабоев/Дневник