Водата от три обществени чешми в Шумен е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

В нормите са всички изследвани показатели е водата от чешмите в гр. Шумен – чешмата на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия), по пътя за Паметник „Създатели на българската държава” и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.

От РЗИ уточняват, че пробонабирането е извършено на 27.10.2020 г. като е проведен  лабораторен контрол на водата от 11 местни водоизточника.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в гр. Шумен -  чешмата в кв. „Боян Българанов“ – местност „Бабешки мост“, чешмата до комплекс „Кьошковете“, чешмата по пътя от гр. Шумен за кв. „Дивдядово“, чешма в кв. „Дивдядово“  – ул. „Поройна“, чешма в кв. „Дивдядово“ – комплекс „Бохеми“, чешма №1 – до пътя за с. Лозево и чешма №2 – по пътя за с. Лозево. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, казват от РЗИ.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов”  в Шумен е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 54 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма също не трябва да се ползва за пиене.

От РЗИ допълват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

ШУМ.БГ