Мароканецът Юсеф Сбаи е победителят в общото класиране на маратоните от българската верига "Бягането като начин на живот". Той печели джакпот на стойност 15 хиляди лева.

Сбаи заслужи наградата след победа в маратона във Варна, в който участваха състезатели от 32 държави. Бегачът от Мароко беше най-бърз с време 2.17:25 часа и остана на 50 секунди от рекорда на трасето. Зад него с изоставане от 0:12 и 0:26 мин. финишираха кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Руанда.

Надпреварата при жените завърши с рекорд на трасето. Клементине Муканданга надви конкуренцията с време 2.35:14 ч. Състезателката от Руанда изпревари кенийката Джабет Наом (2.35:21) и белгийката Карен ван Пройен (2.42:31), като и трите получиха бонус от по 1000 лева, защото слязоха под предишното върхово постижение.

Сбаи затвърди добрата си форма, след като в началото на октомври спечели маратона в София с рекорд. С двете си победи той събра общо 30 точки в класирането в "Бягането като начин на живот". Веригата включва маратоните в Стара Загора, София и Варна, като джакпотът се връчва от 2016 г. на най-добре представилия се състезател при покриване на определени критерии.

За победите си във Варна Сбаи и Муканданга заслужиха премии от по 4000 лева, като парични награди получиха класиралите се до десето място.

В полумаратона триумфираха украинецът Богдан Семьонович (1.05:27) и Франсин Нийомуканзи (1.12:46) от Бурунди. За втора поредна година българинът Стоян Владков спечели в дистанцията на 10.5 км, докато при жените най-бърза беше Оливера Йевтич, която пострада по време на маратона в София.

Дневник