Кандидатът на демократите и вицепрезидент с два мандата Джо Байдън е новият президент на Съединените щати. Това сочат данните на "Асошиейтед прес", Си Ен Ен и Ен Би Си. Победата обявиха и издания като "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс".

За пръв път в историята на страната жена е вицепрезидент - на 56 години, в разцвета на силите си, Камала Харис, дъщеря на имигранти, влиза в Белия дом.

Четири дни след вота на 3 ноември, нажежил атмосферата с неизвестността на победителя, но и събрал рекордна активност и отнел рекордно много време за обявяване на резултатите от 2 десетилетия насам, Байдън става 46-ият държавен глава на САЩ.

Според щаба на Байдън той ще направи изявление се очаква в 20 ч. местно (3 ч. сутринта в неделя българско) от дома си в Уилмигтън, щата Делауер. В "Туитър" той заяви половин час след съобщението на АП, че за него е "чест доверието, дадено ми от американците и от избрания за вицепрезидент Харис". По думите му "с края на кампанията е време да оставим гнева и гневната реторика в миналото и да се обединим като нация. Време е Америка да се обедини и да се излекува."

Решаващи за Байдън се оказаха Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - три щата от т. нар. ръждив пояс в североизточната част на САЩ. Регионът, чиято мощна индустрия влезе в упадък в края на миналия век, падна в ръцете на Тръмп през 2016 г. и с малки мнозинства там той спечели президентския пост.

Тръмп: Изборите далеч не са приключили

Данните превръщат Доналд Тръмп в единствения президент със само един мандат след времето на Джордж Хърбърт Уокър Буш. Той бе вицепрезидент на Роналд Рейгън и имаше изключително висок рейтинг след първата война в Залива, но бе победен от младия демократ Бил Клинтън, чиято съпруга бе кандидат-президент на демократите през 2016 г.

Смяната на властта трябва да стане на 20 януари 2021 г., т.е. президентът има още близо два месеца и половина от мандата си. Кампанията на Тръмп обаче даде сигнали, че той няма намерение поне засега да признае поражението, а след обявяването на Байдън за президент от водещите американски медии държавният глава каза в изявление: "Всички знаем защо Джо Байдън бърза да се представи невярно за победител и защо медийните му съюзници толкова упорито опитват да му помогнат: те не искат да се извади на показ истината". Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили." Час по-рано той написа в "Туитър": "Спечелих изборите и то с много!" Социалната мрежа добави коментар под публикацията му, че официални източници може да не са се произнесли по въпроса.

Докато Тръмп за пореден път поставя под съмнение прогнозите за вота, резултати на Би Би Си сочат, че Байдън печели в изключително оспорвания щат Пенсилвания. Това увеличава електоралните му гласове до над 270, колкото най-малко са необходими (от общо 538) за избор на нов държавен глава.

Според Edison Research при 95% преброени бюлетини в Пенсилвания Байдън получава 49.6% (3 345 724 гласа) срещу 49.1% (3 311 310 гласа), но разликата е такава, че няма как да бъде променена от оставащите за отчитане бюлетини. "Асошиейтед прес" по-късно обяви победа на Байдън и в Невада. При "Едисън рисърч" данните са сходни и Байдън води с два пункта (и почти 50 на сто от вота) при 94% преброени бюлетини.

Избирателната активност на изборите бе най-високата от 1900 г. насам. Още преди преброяването напълно да е приключило, Байдън и новият вицепрезидент Камала Харис са кандидатите, избрани с рекорден в историята брой гласове - 74.5 млн (50.5% от гласовете). Вторият по големина брой в историята е за самия Тръмп, но е с над 4 млн. души по-малък - 70.3 млн. или 47.7%.

Наименованието на "Туитър" профила на Харис веднага бе променено на "избрана за вицепрезидент". На кратък видео запис в него тя разговаря по телефона в небрежно спортно облекло и казва "Направихме го, Джо".

"Сикрет сървис" засилиха охраната на Байдън и Харис през последните дни след някои бурни протести - включително на въоръжени участници - на привърженици на Тръмп.

Пенсилвания и Невада

Резултатите на американски и световни медии идват след оспорвана надпревара за няколко щата като Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Джорджия, Аризона и Невада. Тръмп оспорва резултатите в част от тях.

В последните дни Тръмп многократно заяви, че има нередности по време на вота и че ще оспори резултатите от него, без обаче да посочи доказателства. Много телевизии избраха да не излъчат последното му изявление по темата. Вчера Байдън предупреди, че изборите не са свършили и няма да може да каже, че е победител, докато не бъдат преброени всички гласове, но той и кампанията му са уверени, че това ще се случи.

Байдън се връща в Белия дом, след като бе вицепрезидент по времето на Барак Обама за два мандата след изборите от 2008 г. Той става президент от третия опит - не става кандидатът на демократите през 1984 и 1988 г.

Ефектът върху Конгреса

 

Тепърва ще се види дали победата на Байдън ще има ефект и върху изборите за Сенат на САЩ, защото в щата Джорджия (където той води по популярност) ще има балотаж и не е изключено демократът Джон Ософ да донесе на демократите 49-о от 100 места (срещу (48 за републиканците). Това на практика би означавало огромно предимство, защото председателят на Сената е вицепрезидентът - в случая, Камала Харис, която добавя още един "син" глас.

Демократите вече запазиха контрола си над долната Камара на представителите във Вашингтон.

Подобна промяна би означавала, че те си връщат контрола над федералната изпълнителна и законодателна власт.

Дневник