Примож Роглич е шампион в Обиколката на Испания за 2020 г., печелейки за втори път поред състезанието. Словенският колоездач на "Йъмбо Висма" удържа атаките на Ричард Карапас в съботния етап, който беше последен шанс за оформяне на разлики, и ще триумфира с червеното трико в Мадрид.

След 17 етапа разликата между Роглич и Карапас е едва 24 секунди - седмата най-малка в историята на състезанието.

В съботния етап, завършил на височината Коватия Карапас спечели 21 секунди и не успя да навакса пасива си от 45, който му беше нужен, за да излезе начело. С четиири етапни победи и три втори места Роглич спечели достатъчно бонификации във Вуелтата, за да си осигури аванс.

През 2020 г. Роглиич завърши втори в Обиколката на Франция, а освен това спечели и една от най-престижните еднодневни класики - Лиеж-Бастон-Лиеж.

Предпоследният етап беше спечелен от Давид Годю, за когото това беше втори успех в тазгодишното състезание. С победата си 24-годишният колоездач на FDJ се изкачи до осмо място в генералното класиране.

В неделя в Мадрид до Роглич и Карапас на почетната стълбичка ще се качи Хю Карти. Британецът от EF ProCycling записва най-добрия си резултат в големи обиколки, а изоставането му от Роглич е 47 секунди.

В топ 10 влизат още Дан Мартин, Енрик Мас, Ваут Пулс, Давид де ла Крус, Годю, Феликс Гросшартнер и Алехандро Валверде.

Дневник