Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети днес Шумен и направи оглед на спортен комплекс „Плиска“, част от който ще се ремонтира със средства от Министерството на младежта и спорта (ММС).

„Имаме едно радостно за всички шуменци решение – имаме отпуснати средства от ММС за реконструкция на южното крило на комплекса „Плиска“. Това е залата, където над 750 деца и младежи от Шумен се занимават с хандбал, баскетбол и волейбол. Ще бъде тотално реконструирана – дограма, топлоизолация, нова настилка. Сумата е 804 000 лв. Обявена е и обществена поръчка и се надяваме следващата година ремонтът да завърши успешно“, каза пред журналисти министър Кралев.

Той отбеляза и друг проект на ММС, който ще се реализира в Шумен – строежът на физкултурен салон на III ОУ „Димитър Благоев“. „Отделно от залата, знаете по програмата за строеж на физкултурни салони в страната бяха отпуснати 25 млн.лв., в Шумен ще се построи такъв салон в III ОУ. Там до една седмица се надяваме да има избран изпълнител на проекта и ще бъде направен физкултурен салон с размер на игрално поле от над 550 кв.м, което ще е абсолютно достатъчна да се провеждат нормални занимания по физическо възпитание. Това са два сериозни проекта, които ще се реализират в Шумен“, допълни Красен Кралев. Той каза още, че се надява програмата за строеж на физкултурни салони да продължи и да обхване повече училища.

На въпрос, дали Министерството на спорта може да съдейства за ремонта на стадиона в Шумен, Кралев отговори, че възможностите за капиталови разходи на министерството не са толкова големи, за да финансира строеж на нови стадиони. „Доколкото знам, има разговори между премиера и кмета да се построи този стадион. Има проект, който видях и е много хубав. Има отпуснати първоначални 3 млн. лв., така че живот и здраве през следващия мандат ще говорим по тази тема. Но такива средства се отпускат от държавния бюджет с постановления, нашето министерство няма такава възможност“, заяви министър Кралев. .

Той отбеляза, че през последните години се е направило много и се е инвестирало в спортната инфраструктура в страната. „Над 400 млн.лв. е инвестирало правителството в различни зали и стадиони. Влязохме и там, където се правят шампионите - по клубовете - да се реконструират по-малките зали, където ежедневно тренират българските спортисти. Много са обектите. Опитваме се всяка година да отделяме все повече и повече средства. Виждат се резултатите, на прав път сме“.

Министърът на младежта и спорта коментира и въведените, заради пандемията, мерки в областта на спорта. „Нашето желание е спортът да продължи. Смятаме, че тези мерки, които са наложени, ако се спазват, спортът ще продължи. Трудно е да се прави спорт в тази ситуация, но трябва да се научим да живеем с вируса, да спазваме мерките. Правим всичко възможно клубовете и федерациите да запазят дейността си. Тази година увеличихме средствата с 30% на клуб, догодина ще бъдат увеличени двойно. Федерациите също запазиха бюджетите си“, допълни Кралев.

Той припомни, че Министерството е препоръчало на професионалните футболни клубове да тестват по-често играчите си, за да не се стига до отлагане на мачове. „Очевидно, лекарите на клубове имат пропуски, за да се стигне до масово заразяване. Затова препоръчваме по-често да се тестват състезателите. Така по-рано ще се установят случаите. Препоръчахме да се тестват поне на две седмици, но не можем да ги задължим“, коментира Кралев. На въпрос, трябва ли да се отложи конгреса на БФС, Кралев отговори, че това е решение на Изпълкома на футболния съюз.

ШУМ.БГ