Азербайджанската армия е овладяла втория по големина град в населения с арменци анклав Нагорни Карабах. Това съобщи президентът Илхам Алиев в изявление до нацията, цитирано от "Новая газета" и РБК, части от него се появиха и в профила във "Фейсбук" на Министерството на отбраната.

Арменското министерство на отбраната твърди, че сраженията продължават. "Чакайте и вярвайте в армията ни," написа във "Фейсбук" представителят на министерството на отбраната Арцрун Ованисян. Азербайджан твърди, че Шуши остава "недостъпен за противника", но през нощта е имало обстрел срещу Степанакерт, главния град на Нагорни Карабах.

Ако обаче информацията се потвърди, падането на знаковия град в непризнатата от никого Нагорно-Карабахска република би била значителна стратегическа победа за силите на Баку 40 дни след като се възобнови замразеният, отнел десетхи хиляди жертви конфликт между арменските и азербайджански сили. През Шуши минава пътят, свързващ столицата Степанакерт с Армения.

Ереван признава за стратегически загуби в последните две седмици, а везните изглеждат в полза на азербайджанската армия.

Значението на Шуши

За Азербайджан, който овладя ключови пунктове около и в Нагорни Карабах и отряза основни коридори за връзка с арменската територия, това би приближило победата в момент на значително превъзходство пред арменските сили.

"Датата 8 ноември завинаги ще влезе в историята на нашата страна. Въоръжените сили взеха под контрол Шуша," заяви Алиев, цитиран от ТАСС. По думите му "28 години Шуша е бил под окупация". "Ние постигнахме победа на бойното поле, а не на масата за преговори. Преговорите се оказаха безсмислени", отбеляза азербайджанският президент.

Шуши (наричан Шуша на азерски) е град с голямо историческо и символично значение за арменци и азери, с богата културна история и смятан за една от най-трудно преглътнатите от Азербайджан загуби във войната от 1992-1994 г.

"Доказахме", че конфликтът има военни решения, след като "почти 30 години безсмислени преговори не доведоха до никакъв резултат" обяви още Алиев. По думите му, ако Армения не освободи изискването да освободи териториите и преговорите не работят, Баку "няма да има избор" и ще продължи сраженията и е "готов да стигне докрай".

Дневник