Обединените арабски емирства сложиха край на закон, който защитаваше извършителите на "престъпления на честта" в като част от реформа на Наказателния кодекс, премахваща всички законодателни елементи, свързани с шариата.

Това съобщават агенциите "Франс прес" и "Асошиейтед прес". Президентът на малката страна от Залива с преобладаващо мюсюлманско население шейх Халифа бин Заид Ал Нахаян одобри редица изменения на членове от Наказателния кодекс, с които се разрешава на неженени двойки да живеят заедно, облекчават се наказанията за консумация на алкохол и се налагат по-тежки наказания за изнасилване и сексуален тормоз.

Алкохолът

Според базирания в ОАЕ англоезичен вестник The National потреблението на алкохол вече не е престъпление. Който пие или притежава алкохол или продава алкохолни напитки в обозначените за това места без разрешение, вече няма да бъде наказван. Досега подобни съдебни производства бяха рядкост, но дори те няма да се случват според новия закон. Остава в сила забраната за продажба на и употреба от хора под 21-годишна възраст.

Все още алкохол може да се пие само в частното пространство или в лицензирани места; от септември изчезна и лицензът, необходим за купуване или употреба на алкохол.

Съвместен живот без брак

Друга промяна е, че за пръв път съществува правната възможност неженени двойки да живеят заедно. Досега не бе възможно дори хора без роднинска връзка да са съквартиранти.

Важна промяна е задължителното предоставяне на преводачи за обвиняеми и свидетели, които не говорят арабски, тъй като по-голямата част от фактическото население на Обединените арабски емирства са работници от Южна Азия, които невинаги владеят достатъчно добре езика.

Самоубийството и опитът за самоубийство се декриминализират. Досега опиталият да отнеме живота си можеше да се изправи пред съда.

Срещу убийствата на честта

В някои арабски страни като Йордания, Кувейт и Египет съществуват закони, които защитават извършители на "убийства на честта", чиито жертви обикновено са жени, които са "опозорили семейството си".

В ОАЕ тези убийства вече ще се наказват като всички други. Техните извършители вече няма да получават присъди от 3 до 15 години затвор като досега. Като при другите убийства те ще получават смъртни присъди или доживотен затвор, или минимум 7 години затвор, ако семейството на жертвата се откаже от правото си на кръвно отмъщение.

Други законови промени подобряват защитата на жените. Вече се предвиждат по-тежки наказания за сексуален тормоз, а изнасилването на малолетни и непълнолетни и на лица с понижени умствени способности вече ще се наказва със смърт.

В дела за развод или наследяване пребиваващите в ОАЕ чужденци, които са 90 процента от населението, вече могат да поискат да се прилагат законите на техните страни.

Дневник