Двамата мъже, арестувани в Швейцария във връзка с нападението във Виена на 2 ноември, са посетили нападателя през юли. Самият той може да е посещавал района на Цюрих, предаде "Ройтерс", като цитира швейцарски медии.

Според медиите разследването е стигнало до джамия в някога процъфтяващ индустриален център близо до Цюрих. Тя е привличала проповедници, призоваващи към омраза. През септември мъж, известен като "емира на Винтертур", е бил осъден на 50 месеца затвор за вербуване на членове на "Ислямска държава". Според швейцарския в. "Нойе цюрхер цайтунг ам зонтаг" двамата мъже, на възраст 18 и 24 години, са посетили Виена между 16 и 20 юли тази година, където са се срещнали с бъдещия извършител на нападението. Той беше застрелян от полицията, след като уби четирима души. Възможно е и той да е посетил кантона Цюрих.

Според в. "ЗонтагсЦайтунг" двамата са се срещнали с нападателя в апартамента му, макар че не е ясно дали са свързани с нападението. Според швейцарските власти двамата задържани "очевидно са били приятели" на нападателя и са се срещали лично с него.

В петък Австрия призна, че е допуснала "непростими грешки" при обработването на разузнавателната информация за нападателя. Виенската полиция заяви, че лица от Германия, които са били под наблюдението на германското разузнаване, са посетили Австрия и са се срещнали с нападателя. До петък задържаните в самата Австрия вече бяха 15. /БТА

Дневник