Сомнолози изброиха пред американския портал „Huffington Post” няколко действия, който не бива да извършвате, ако искате да заспите бързо и спокойно.

Експертите препоръчват да не се гледат късните новини, тъй като това може да провокира безпокойство у човек и да предотврати плавния преход към сънно състояние. Те също така съветват да се избягват напрегнати спорове – изследванията показват, че негативните емоции от подобни разговори през нощта са по-трудни за преодоляване.

Лекарите не препоръчват да „доработвате” в леглото, така че „то да остане свързано в мозъка ви само със съня и секса“. Сомнолозите също съветват да не правите преди лягане физически упажнения. Мнозина се опитват да се „изтощават стратегически” по този начин, за да спят по-добре, но ефектът ще бъде обратен, убедени са експертите.

Също така не се препоръчва да се консумират обилни количества алкохол, което води до нарушена архитектониката на съня.

Експертите съветват да изключите мобилните си устройства през нощта, освен ако професията ви не го налага.

Премахнете по възможност всякаква светлина в спалнята си, тъй като тя „сигнализира” на мозъка ви че трябва да бъде буден. Излагането на светлина – дори тази от включен без звук телевизор забавя производството на мелатонин – хормон, който се освобождава по-интензивно под въздействието на тъмнината, за да ви помогне да заспите./БГНЕС