След проверки на над 60 места в страната австрийските власти обявиха, че са арестували 30 души, за които се подозира, че са свързани с палестинските ислямисти "Хамас" и с "Мюсюлмански братя", предаде агенция АПА.

"Хамас" се появи като палестински клон на последната организация и се смята за терористична група в Европейския съюз и Съединените щати. "Мюсюлмански братя" не в същия списък на ЕС и САЩ, но според австрийската прокуратура се разследват връзки между двете, в което се разследват общо 70 души.

Антитерористичната операция в 4 австрийски провинции (Щирия, Каринтия, Виена и Долна Австрия) срещу домове, бизнес обекти и офиси на сдружения не е свързана с атентата, извършен във Виена миналия понеделник, смята прокуратурата в Грац. При нападението бяха убити четирима души, а информацията, съобщена през последната седмица, хвърля светлина върху редица провали на австрийското контраразузнаване.

Става въпрос за заподозрени в "участие в терористична организация, финансиране на тероризъм, сдружаване срещу държавата, престъпна организация и пране на пари" и за разследване отпреди 4 години.

Срещи и предупреждения

Съобщението дойде часове преди Австрия да потвърди, че нападателят от Виена е участвал в срещи с други ислямисти от Европа това лято, както бяха обявили някои медии.

Австрийският външен министър Карл Нехамер потвърди, че "непростими грешки" са направени. Други представители на властта коментираха съобщението на "Нойе цюрхер цайтунг" за среща във Виена между 16 и 20 юли, в която са участвали пътували от Швейцария ислямисти.

Имало е и други присъстващи - от Германия - а част от участниците в срещата вече са арестувани.

Междувременно за Анадолската агенция източници от турските власти съобщават, че Анкара е споделила подробна информация за извършителя на атентата във Виена. Той е засечен на 1 септември 2018 г. при пристигането си в Истанбул от Виена и че за задържания в Турция и депортиран заради планове да се присъедини към "Ислямска държава" Куйтим Фейзулай са предоставени много данни.

Фейзулай, осъден и по-късно освободен и преминал през програма за дерадикализация, е пътувал това лято до Словакия за да купи боеприпаси, но предупреждения на службите в Братислава са пренебрегнати от Виена.

Най-малко четирима души починаха, а 22 бяха ранени при терористичното нападение в австрийската столица в нощта на 2 ноември, напомня агенцията.

Дневник