Фирмите, отговарящи за зимната поддръжка и почистване на държавните пътища в Шуменско, са подготвени за сезона. Това е показала назначена със заповед на областния управител Стефан Желев проверка, съобщиха от пресслужбата му. 

Съгласно договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ сдружение „Хемус Варна“, в което влизат "Пътища и мостове" ЕООД Варна, "Пътно строителство" АД Добрич и "Команс 2000" АД София, ще почиства участъка от автомагистрала „Хемус“ на територията на област Шумен.

ДЗЗД „ПП Шумен“ с участници "Инфра Експерт" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД пък е в договорни отношения за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в региона.

Проверени са 14 пункта на тези фирми за степента на готовност на техниката, обезпеченост с инертни материали, наличие на специализирано оборудване на машините, удостоверение за преминат годишен технически преглед и др. Общата констатация е, че голяма част от техниката е в пунктовете, осигурени са необходимите количества от сол и други инертни материали. На този етап част от техниката не е в базите, тъй като фирмите имат разрешение от агенция „Пътна инфраструктура“ да работят по продължаващите ремонтни дейности, но има готовност веднага след получаване на заповед да осигурят на разположение цялата необходима техника, уточниха от Областна администрация.

ШУМ.БГ