Азербайджан призна, че изстреляна от негова територия преносима зенитна ракета е свалила погрешно руски боен хеликоптер Ми-24 над територията на съседна Армения днес, предаде ТАСС, цитирайки азербайджанското министерство на отбраната.

Вертолетът е паднал в планинска област в Армения близо до границата с Азербайджан. Двама от членовете на екипажа са загинали, а един е евакуиран в руска военна база в Армения. Баку се извини за инцидента и обеща да плати компенсация.

Азербайджанското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости обясни, че грешката е станала, защото хеликоптерът бил близо до арменско-азербайджанската граница във време, когато се водят боеве на нагорнокарабахския фронт. Полетът е бил в тъмното време на денонощието на малка височина и вън от обхвата на радарите на противовъздушната отбрана. Освен това руски вертолети преди не са били забелязвани в този район.

Армения и Азербайджан са във военен конфликт в сепаратисткия преобладаващо етническо арменски анклав Нагорни Карабах в Азербайджан.

Азербайджанските войски напредват към столицата на анклава Степанакерт, след като вчера превзеха втория по големина град там - Шуша.

Ракетата е ударила вертолета, докато той е съпровождал руска военна колона, прибираща се в базата си в Армения, съобщи руското министерство на отбраната.

Клуб Z