Откакто встъпи в длъжност през януари 2017 г., президентът Доналд Тръмп беше обсаден от граждански дела и наказателни разследвания срещу обкръжението му.

След като демократът Джо Байдън спечели президентските избори - според всички големи американски телевизионни мрежи - правните проблеми на Тръмп вероятно ще се задълбочат, тъй като през януари той ще загуби защитата, която правната система на САЩ предоставя на действащ президент, заявиха за "Ройтерс" бивши прокурори.

Ето някои от съдебните дела и криминални разследвания, които могат да се стоварят върху Тръмп, когато той напусне поста.

Прокурор на Ню Йорк

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, който прилага законите на щата Ню Йорк, провежда наказателно разследване срещу Тръмп и неговия холдинг Trump Organization повече от две години.

Първоначално разследването се съсредоточи върху плащания на пари, които бившият адвокат на Тръмп и представящ се като "човекът, който урежда проблемите", Майкъл Коен е извършил преди изборите през 2016 г. на две жени, които заявиха, че са имали сексуални контакти с Тръмп. Президентът отрича.

Демократът Ванс твърди на последните съдебни заседания, че разследването му вече е по-широко и може да се съсредоточи върху банкови, данъчни и застрахователни измами, както и фалшифициране на бизнес документация. Републиканецът Тръмп нарече случая на Ванс политически мотивиран тормоз.

Случаят привлече вниманието заради усилията на Ванс да получи данъчни декларации на Тръмп за 8 години. През юли Върховният съд на САЩ, отхвърляйки иска на Тръмп да запази декларациите поверителни, реши, че президентът не е имунизиран срещу държавни разследвания за престъпления, докато е на поста си, но може да се позове на друг тип защита срещу призовка от Ванс.

Ванс вероятно в крайна сметка ще надделее при получаването на финансовите документи на Тръмп, казаха правни експерти.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че не може да бъде повдигнато обвинение срещу действащ президент. Ванс не е обвързан с това заявление, тъй като той не е федерален прокурор, но все пак може да не е склонен да повдигне обвинение срещу Тръмп поради несигурност дали делото съответства на конституцията, каза Хари Сандик, бивш прокурор в Ню Йорк. "Тези опасения ще изчезнат, когато Тръмп напусне поста", допълва той.

Разследването представлява заплаха за Тръмп, каза Кори Бретчнайдер, професор по политически науки в университета "Браун". "Фактът, че са издали призовките и са водили дела чак до Върховния съд, подсказва, че става въпрос за много сериозно наказателно разследване срещу президента", каза Бретчнайдер.

Разследване от главната прокуратура?

Тръмп би могъл да бъде изправен пред наказателно преследване, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ, водено от нов главен прокурор (в САЩ министърът е и главен федерален прокурор - бел.ред.).

Някои правни експерти заявиха, че Тръмп може да бъде изправен пред обвинения за федерални данъци и избягване плащането на данък върху доходите. Те посочват публикацията на "Ню Йорк таймс", че Тръмп е платил едва 750 долара федерални данъци върху доходите през 2016 г. и 2017 г.

"Имате неща, които са публикувани от "Ню Йорк таймс", и в тях имат разнообразни признаци за данъчни измами", казва Ник Акерман, адвокат в Dorsey & Whitney и бивш федерален прокурор. Акерман предупреди, че не е възможно да се знае със сигурност за какво става дума, преди да се видят всички доказателства.

Тръмп отхвърли констатациите от статията на "Ню Йорк таймс", публикувайки съобщение в "Туитър", че е платил много милиони долари данъци, но има право на амортизация и данъчни кредити, което променя крайния резултат.

Подобно съдебно преследване би било много спорно и Министерството на правосъдието би могло да реши, че обвинението срещу Тръмп не е в обществен интерес, дори ако има доказателства за престъпление.

Байдън е подхождал досега много внимателно към този въпрос, заявявайки, че няма да се намесва в преценката на Министерството на правосъдието. Байдън заяви пред Националното обществено радио през август, че преследването с наказателни обвинения срещу неговия предшественик ще бъде "много, много необичайно нещо и вероятно не много - как да го кажа - добро за демокрацията".

Адвокат на Тръмп не върна потърсения коментар.

Разследване в Ню Йорк за измама

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс провежда активно разследване за данъчни измами срещу Тръмп и неговата семейна компания Trump Organization.

Разследването на Джеймс, която е демократ, започна, след като бившият адвокат на Тръмп Коен заяви пред Конгреса, че президентът е раздул стойностите на активите, за да му излязат по-евтини плащанията по заеми и застраховки, и в същото време ги е обезценил, за да намали данъците върху недвижимите имоти. Trump Organization твърди, че случаят е политически мотивиран.

Става дума за разследване по гражданското - а не наказателното - законодателство, което означава, че при успех то може да доведе до финансови санкции, но не и до затвор.

Синът на Тръмп, Ерик Тръмп, изпълнителен вицепрезидент на фирмата, беше сменен през октомври заради това, което главният прокурор определи като неговото тясно участие в една или повече транзакции, които се проучват.

И. Джийн Каръл

Тя е бивш автор на списание "Ел"и съди Тръмп за клевета от 2019 г. насам, след като президентът отрече твърдението ѝ, че я е изнасилил през 90-те години. Според него тя лъже, за да натрупа печалби от продажби на книга.

През август щатски съдия позволи делото да продължи, което означава, че адвокатите на Каръл могат да поискат ДНК проба от Тръмп, за да се сравни с рокля, която тя каза, че е носила в универсалния магазин в Ню Йорк по време на инцидента.

Федерален съдия в Манхатън отхвърли предложението на Министерството на правосъдието на САЩ да замени федералното правителство с Тръмп като ответник по делото. Американският окръжен съдия Луис Каплан в Манхатън заяви, че Тръмп не е направил изявленията си относно Каръл в рамките на работата си като президент.

Барбара Маккуад, професор по право в Университета в Мичиган, заяви, че очаква Министерството на правосъдието при Байдън да се откаже от усилията за защита на Тръмп от случая. "Изглежда малко вероятно министерството да продължи да следва онова, което според мен е несериозен аргумент за новата администрация", каза Маккуад, бивш федерален прокурор.

Самър Зервос

Тръмп също е изправен пред съдебен иск от Самър Зервос, състезателка през 2005 г. в телевизионното риалити предаване "Стажантът" на Тръмп. Тя казва, че Тръмп я е целунал против волята й на среща през 2007 г. и по-късно я опипвал в хотел.

След като Тръмп нарече Зервос лъжкиня, тя го съди за клевета.

Тръмп заяви, че е имунизиран срещу съдебния процес, защото е президент.

Делото е замразено, докато апелативен съд на щата Ню Йорк прегледа решение от март 2019 г., според което Тръмп трябва да се изправи пред случая, докато е на поста. Аргументът за имунитета на Тръмп вече няма да се прилага, след като той е извън Белия дом.

Дневник