Европейският съюз трябва бързо да създаде нов орган, който да контролира обучението на имами и да гарантира, че техните послания към вярващите не допринасят за разпространението на "идеология на омразата", заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде "Ройтерс".

Мишел каза това ден преди участието си във видеоконференция на тема "Европейският отговор на тероризма", която ще се проведе по инициатива на френския президент Еманюел Макрон.

Европа преживя два ислямистки атентата през последните десет дни, които бяха извършени от нападатели в австрийската столица Виена и във френския град Ница, припомня "Ройтерс". "За да се борим с идеологията на омразата, имаме нужда възможно най-скоро да създадем европейски институт за обучение на имами в Европа", заяви Шарл Мишел в "Туитър".

"Публикациите онлайн, възхваляващи тероризма, трябва бързо да бъдат премахнати. Не бива да има безнаказаност за терористите и за тези, които ги възхваляват в интернет", категоричен бе европейският лидер.

Дневник