ДГ "Щурче" и ДГ "Братя грим" са одобрени от Министерството на образованието и науката за финансиране на строежа на нови корпуси. Бенифициент по програмата на МОН е Община Шумен, а общата сума е 1,4 млн. лв. Така двете градини ще увеличат капацитета си с по две групи. Ще имат и нови физкултурни салони. 

Проектът на ДГ "Щурче" е за 1,119 млн. лв. Одобрената от МОН сума е 800 хил. лв., а останалите пари ще осигури община Шумен. Предвижда се цялостна реконструкция на сега съществуващия физкултурен салон, като той ще бъде преустроен и ще приеме децата от яслената група. В помещенията на яслената група пък ще се сформира нова градинска група. 

Отделно на двора на "Щурче" ще се построи нова сграда от лека конструкция. Там ще се помещава новият физкултурен салон на градината, както и друга нова група за деца от 3 до 6 години. 

"В момента капацитетът ни е 6 групи в детска градина, а имаме доста желаещи, за които няма места. Отдавна желаем това разширяване и се радвам, че сега благодарение на проекта на община Шумен ще имаме тази възможност", каза за ШУМ.БГ директорът на "Щурче" Галина Ангелова. 

Нов, корпус, трети, ще се построи в ДГ 25 "Братя Грим". Сградата ще е на два етажа и ще е с разгърната площ около 500 кв.м. Част от пространството ще бъде за физкултурен салон, какъвто в момента градината няма. В сградата ще има място и за 2 нови градински групи, като с тях броят им ще достигне 10.

Проектът е на стойност 961 хил. лв., от които 600 хил. лв. са от държавата, а другите от общинския бюджет. Според директора на градината Евгения Цветанова средствата ще стигнат и за облагородяване на двора на градината и за нова детска площадка. 

ШУМ.БГ