Тиквата, която обикновено се появява по пазарите през ноември-декември и виждаме най-вече като десерт, е лека и питателна храна. Тиквата съдържа 90% вода и е много здравословна. Експертите, говорейки за правилната консумация на тиква, която често се приготвя с добавка на рафинирана бяла захар, твърдят, че е много по-правилно и полезно за тялото ни да консумираме този продукт със сусам, меласа или мед. И така, каква е ползата от тиквата? Ето чудотворните свойства на този продукт, представени в турския вестник Sabah

Диетологът, Мелис Торлуоглу отбелязва, че тиквата като продукт от зимната диета има много полезни свойства, по-специално тя укрепва имунната система, активира чревната перисталтика поддържа усещане за ситост и подобрява състоянието на кожата. „Този плод е богат на витамини А, В, Е, желязо, натрий, калий, калций, магнезий, цинк, фосфор и фибри“, казва експертът.

И така, как можем да ядем тиква - една от храните, от които се нуждаят както възрастните, така и децата през зимата?

Говорейки за ползите от тиквата, Мелис Торлуоглу едновременно споделя рецепти за ястия, вариращи от супа до десерт и дори предястия.

Щит срещу алергии. Тиквата помага за предотвратяване на алергични реакции. Докато борбата с болести като астма и алергии се основава на укрепване на имунната система, витамините и минералите с висока антиоксидантна способност са от голямо значение. Един от тези витамини е бета-каротинът, а тиквата е една от храните с най-високо съдържание на бета-каротин. В парче тиква с размер половин чаша - витамин А е два пъти повече от дневната нужда.

Осигурява възстановяване на кожата. Особено жените в студените зимни дни се оплакват от сухота и пукнатини по кожата. Продуктите, които придават на кожата блясък и свежест, не се намират в козметичните магазини, а точно до вас във вашата кухня! Съдържащите се в тиквата антиоксидантни минерали и витамин А насърчават регенерацията на кожата, която започва да изсъхва през студената зима! Тиквата, която дори е част от много пилинг маски, перфектно овлажнява кожата, особено когато се използват супи от този продукт.

Ускорява чревната перисталтика. Тъй като тиквата е с много високо съдържание на фибри, супата или пюрето от нея ще ви накарат да се чувствате сити за дълго време; при хора със синдром на мързеливо черво, този продукт активира неговата работа. Особено когато бебетата имат оплаквания от запек, тиквата може да се дава в картофено пюре или супа от шестия до осмия месец. Добавянето на овес ще увеличи съдържанието на фибри.

Укрепва имунната система. Тъй като тиквата е богата на витамини и минерали с антиоксидантни свойства, тя предпазва тялото от бактерии, вируси и микроби и спомага за поддържането на имунната система по време на променящите се сезони и през мразовитите зимни дни.

Подпомага здравето на очите. Компонент, наречен ксантин в тиквата, филтрира ултравиолетовите лъчи в ретината на очите, което предотвратява проблеми, които могат да възникнат в напреднала възраст, като увреждане на тъканите на окото, катаракта. Освен това съдържащият се в тиквата витамин А също така помага на очите да се адаптират към нощта и здрача.

Помага за отслабване.100 грама тиква съдържат само 26 килокалории, освен това продуктът е богат на фибри, които, както вече беше отбелязано, осигуряват усещане за ситост за дълго време. Следователно тиквата не води до излишни калории и допринася за процеса на отслабване.

Тайните на готвенето на тиква

Препоръчва се тиквата да се бели и смила непосредствено преди готвене, така че продуктът да не загуби хранителната си стойност и да донесе максимална полза.

Също така, не излагайте тиквата на прекалено силна и продължителна топлинна обработка. Гответе тиквата във фурната или гответе на пара за кратко. По този начин загубата на витамини и минерали може да бъде сведена до минимум.

Когато правите десерт от тиква, избягвайте бялата рафинирана захар, която е научно доказано нездравословна. Вместо това можете да подсладите ястието с меласа или мед, което е по-здравословно да добавите след приготвяне на тиквата.

А използването на тиква в комбинация със сусам, който предпазва от тежки метали, токсични съединения, радиация, а също и токсини, причинени от определени лекарства, значително ще увеличи ползите от нея.

Дарик