Следващата първа дама на Америка, Джил Байдън - преподавател по английски в колеж, ще запази работата си на пълен работен ден, след като се премести в Белия дом.

Тя продължи да преподава в Колежа на Северна Вирджиния през осемте години, през които служи като втора дама, докато работеше в тясно сътрудничество с историческата Мишел Обама. Тя смята Байдън за "скъпа приятелка", която внася "доброта, съпричастност и хумор дори в най-трудните ситуации". "Тя ще бъде страхотна първа дама", каза Обама в изявление до USA Today.

"Наистина ще пренесе ролята на първа дама в XXI век", казва историчката Катрин Джелисън, преподавател в Университета в Охайо, отбелязвайки, че на предшественичките ѝ не е било "позволено" да бъдат като повечето съвременни американски жени.

"Преди американците са искали първите им дами да бъдат в Белия дом и при президента, когато е възможно, казва Джелисън. Може би е дошъл моментът, когато американците ще са по-склонни да приемат идеята, че съпругата на президента може едновременно да бъде първа дама и професионалист."

Семейство Байдън идва в Белия дом от третия опит и при необичайни обстоятелства: оспорваният резултат от изборите и бавното броене на гласовете; бесните публични изказвания на действащия президент, който се опита да спре преброяването на гласовете, заведе дела в множество щати, направи неоснователни твърдения за измама на пресконференция на живо и намекна, че може да не приеме резултатите.

През цялото време и двамата Байдън останаха спокойни и настояваха всички останали да направят същото.

Образованието ще е приоритет

69-годишната Байдън има бакалавърска и две магистърски степени и докторска степен от Университета в Делауеър, която е защитила през 2007 г. под първоначалното си име Джил Джейкъбс. Професионалният ѝ живот гарантира, че образованието ще бъде приоритет за нея, заедно със застъпничеството за военни семейства и осведомеността за рака (синът ѝ Бо Байдън почина от рак на мозъка през 2015 г.).

"Красотата на длъжността Първа дама е, че можеш да я дефинираш, както пожелаеш", каза тя пред Vogue през юли 2019 г. "И това направих като втора дама - дадох определение на ролята. Все още бих работила по същите въпроси. Образование и военни семейства. Бих обиколила цялата страна, опитвайки се да постигна безплатни общински колежи. Настоящата втора дама Карън Пенс също преподава. Тя обяви през 2019 г., че ще се върне към преподаването на изкуство в християнско начално училище в Северна Вирджиния.

По отношение на запазването на работата си тя каза в интервю за CBS Sunday Morning през август: "Искам хората да ценят учителите, да знаят техния принос и да уважават професията." И все пак тя взе отпуск тази година, докато агитираше за съпруга си. "Той винаги е подкрепял кариерата ми", каза тя пред CNN през януари. "Сега е важен момент аз да го подкрепя, защото искам промяна."

Поне първоначално повечето от студентите ѝ не са знаели за пълната самоличност на "д-р Байдън" нито като съпруга на американски сенатор, нито като втора дама, според интервю за Vogue през март. Тя е помолила агентите на "Сикрет сървис" да се обличат като студенти и да седят ненатрапчиво в коридора. Като първа дама тя вероятно ще загуби тази относителна анонимност.

Пет предложения за брак

Джил се запознава с Джо по време на развода с първия си съпруг си през седемдесетте.

Тогавашният сенатор от Делауеър, вдовец с двама малки синове, загубил жена си и дъщеря си в автомобилна катастрофа, видял снимката й в реклама (направи малко местно моделиране) и я потърсил; първата им среща била през пролетта на 1975 г.

Нужни са му били пет предложения, преди тя да се съгласи да се омъжи за него (искала е да бъде сигурна и да не се стигне дотам синовете му Бо и Хънтър да загубят и втора майка).

Двамата се женят през 1977 г., а тя ражда дъщеря им Ашли през 1981 г.

Всичките им деца вече са големи и изглежда, че Белият дом ще бъде без деца през този мандат - за разлика от Байрън Тръмп и Саша и Малия Обама, които живееха там през последните години.

Дневник