Председателят на Футболната асоциация на Англия Грег Кларк подаде оставка, която впоследствие беше приета. Решението му идва под натиск след негов коментар, в който използва думата "цветни" при споменаването на тъмнокожи футболисти.

Думите са използвани от Кларк по време на заседание на парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт при отговор на въпрос, свързан с трудността на решението, което хомосексуалните играчи трябва да вземат, ако искат да се разкрият, на фона на страха от обиди и заплахи в социалните мрежи.

"Ако погледна какво се случва с футболистите от женски пол на високо ниво, елитните цветни футболисти и обидите, които те понасят в социалните мрежи... социалните мрежи са място със свободен достъп за всеки", казал Кларк, цитиран от "Скай спортс".

Малко по-късно член от комисията пита Кларк дали той иска да оттегли употребата на "цветен". Бившият вече председател на ФА се извинява за израза и обосновава използването му с дългогодишната си работа в чужбина и САЩ, където по думите му понякога се използва терминът "цветнокожи хора".

Временно на поста ще застане Питър Маккормик, като предстои да започне процедура по избор на нов председател.

Дневник