Във вторник "Майкрософт" пусна два нови модела от своята конзола за игри Xbox седем години след дебюта на предишната версия, за да улови част от бума в потребителските разходи за игри, предизвикан от пандемията и продължителното стоене вкъщи.

Xbox Series X, която компанията определи като "най-мощната конзола в света", ще се продава за 499.99 долара, а по-слабата Xbox Series S ще се продава за 299.99 долара, съобщи "Ройтерс".

Стратегията е да се предложи на потребителите по-голям избор, но компактната Series S бе посрещната с критики, че е по-малко мощна от Series X, с по-малка памет и липса на усъвършенствана графика за заглавия като "Devil May Cry 5" на Capcom.

Xbox ще се конкурира с PlayStation 5 на "Сони", която трябва да излезе на пазара в четвъртък. PS5 е широко разглеждана като водеща в битката на кознолите поради по-голямата си база от фенове и по-широката гама от ексклузивни заглавия, които ще бъдат достъпни при излизането й.

За момента Xbox залага на подобрената графика и скорост, за да привлече потребители, а и на системата за абонамент Game Pass.

"Това ще бъде ера, в която игрите ще се играят неимоверно по-добре отпреди", казва Фил Спенсър, шефът на игрите в "Майкрософт", пред Би Би си. "Имаме нова технология на твърдия диск, която зарежда нещата изключително бързо, така че има по-малко чакане, когато щракнете върху бутон. Нещата ще се случват на екрана много по-отзивчиво, отколкото в предишните поколения", казва той.

Това е първият път, когато "Майкрософт" пуска своята игрална конзола в световен мащаб на същия ден, и компанията заяви, че е видяла най-високите предварителни поръчки за Xbox на различните пазари.

Докато първоначалните доставки на предварителни поръчки са се разпродадали бързо, компанията увери, че ще бъдат налични допълнителни запаси при пускането.

"Имаше някои ранни проблеми с веригата на доставки през първото и второто тримесечие поради спирането на китайските производствени мощности заради COVID-19, но оттогава те отново работят нормално", каза анализаторът Морис Клийн от изследователската фирма Counterpoint пред "Ройтерс".

Игри без нови игри

Що се отнася до пускането, новият Xbox е в уникална позиция, тъй като няма нито една ексклузивна нова игра за Xbox. Вместо това всички най-големи хитове на Xbox One са оптимизирани за новите машини.

Xbox Game Pass, абонаментната услуга на "Майкрософт" с над 100 заглавия, се разглежда като най-голямото оръжие на компанията за намаляване на господството на PlayStation. Game Pass нарасна бързо до повече от 15 млн. потребители от пускането си през 2017 г.

Услугата предоставя библиотека със заглавия, простиращи се до 2001 г. Всички нови заглавия за Xbox ще бъдат достъпни чрез Game Pass, така че в дългосрочен план стратегията може да е успешна - вместо на всеки няколко месеца да плащате за нови игри, можете да играете каквото и колкото си поискате за една месечна такса.

Въпреки това липсата на нови заглавия за Xbox може да отблъсне част от потребителите. Даже планирани заглавия като поредната от водещата серия "Halo" бяха изместени за следващата година заради пандемията.

"Всяко студио е изправено пред уникални предизвикателства и ограничения в зависимост от конкретното си местоположение и много от нашите външни партньори за развитие по света са засегнати по подобен начин", каза Райън Камерън, директор на Xbox, EMEA.

Липсата на големи ексклузивни заглавия е една от причините, поради които някои смятат, че "Майкрософт" беше задмината от "Сони" и "Нинтендо" при предишното поколение конзоли.

"Майкрософт" се опитва да компенсира този път и закупиха много студиа за игри, които да произвеждат заглавия за Xbox - включително печелившите създатели на Fallout, Bethesda Games. Старите каталози на тези студиа постепенно ще бъдат оптимизирани за Xbox, ако вече не са, а всяка нова игра ще бъде достъпна и на новите конзоли.

По-бърза игра

Xbox X има дисково устройство, 1TB място за съхранение на изтеглени игри и възможност за истинска 4K резолюция на модерни телевизори. Xbox S няма дисково устройство, 512 GB място за съхранение и е оптимизиран за резолюция 1440p. Ще ви трябва модерen 4K телевиzor, за да се възползвате от превъзходните графики на X - на телевизорите, които повечето хора притежават, няма да има голяма разлика в това, което виждате на екрана.

И двете конзоли се възползват от супер бърз SSD - и това е, което наистина променя изживяването, когато играете. Вместо да чакате за зареждане на игрите, можете да превключвате между различни игри толкова бързо, колкото промяната на каналите на телевизор.

Контролерът е почти точно като контролера Xbox One. Интерфейсът също е основно непроменен. Квадратите в стил "Уиндоус" показват различни игри и приложения; библиотеката с игри се показва като мрежа; списъците с приятели и менютата за чат са в техните собствени секции.

Дневник