Строителството на жилищни сгради в Шуменска област бележи значителен ръст, съобщиха от Териториалното статистическо бюро.  

Увеличението на броя издадени разрешителни за строеж през третото тримесечие на годината, спрямо предходното, е с 36,4%, а броят на жилищата в тях е над три пъти по-голям. Ръст има и на годишна база - сравнението със същото трето тримесечие на 2019-та показва, че сега са издадени разрешителни за строеж за 157,6% повече жилища. 

Докато в кризата шуменци предпочитат да влагат парите си в нови жилища, то те се въздържат да инвестират в административни и офис сгради. През третото тримесечие на 2020-та общинските администрации в областта са издали разрешителни само за 3 жилищни сгради с общо 2 354 кв. м застроена площ. 

По показател брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради Шуменска област заема осмо място сред 28-те области в страната.

От статистиката посочват, че през третото тримесечие в Шуменско е започнал строежът на 20 жилищни сгради с 95 жилища в тях и със 17 501 кв. м обща застроена площ. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 42,9%, жилищата в тях - с 50,8%, а разгънатата им застроена площ - над два пъти. 

ШУМ.БГ