Консумацията на червени люти чушки намалява смъртността от рак и сърдечно-съдови заболявания. Това сочи проучване, представено на Американската асоциация по сърце, пише ScienceDaily, цитирано от в. Монитор.

Американските лекари са стигнали до това заключение след сравняване на данни за храненето и здравето на 570 хиляди жители на САЩ, Италия, Иран и Китай.

Любителите на лютия червен пипер има по-малка вероятност от 26% да починат от сърдечно-съдови заболявания, както и с 23% по-малко да починат от рак. Смъртността им е била с 25% по-ниска от тази на хората, които избягват консумацията на люти чушки.

Кардиологът Бо Сю от Института за сърце в Кливланд, който е ръководител на проучването, отбеляза, че използваните данни не показват количеството или вида лют червен пипер, който има подобно въздействие върху здравето. Той признава, че нерегистрираните фактори са могли да повлияят на резултатите.

Днес.бг