Южният китайски технологичен център Шънджън, известен с дългото си работно време, ще се превърне в първия град в Китай, който ще изисква работниците да вземат платен отпуск, за да се справят със стреса от прекомерната работа, съобщи "Ройтерс".

От следващата година работодателите трябва да "прилагат стриктно" правилата за платения отпуск, за да могат да избегнат "голямо психическо и физическо натоварване" за работниците си, съгласно разпоредбите, одобрени през октомври и обяснени наскоро от комисиято по труда на града, съобщи във вторник проправителствения Shenzhen News.

Платеният отпуск варира, но обикновено служителите получават пет почивни дни след една година работа. Макар отпускът да е записан в трудовото законодателство на Китай, прилагането често е слабо и се пренебрегва от работодателите.

Часовете са изтощителни в китайския технологичен сектор, където е разпространена културата "996" - работа от 9:00 до 21:00, шест дни в седмицата.

Шефът на интернет гиганта "Алибаба" Джак Ма трябваше да се оправдава миналата година, след като описа културата "996" като "огромна благословия". По-късно той направи публичен обратен завой по въпроса.

В Шънджън, дом на технологични гиганти, включително "Хуауей", "Тенсент" и SZ DJI, прекомерната работа е преобладаваща.

Правителството на Шънджън заяви през юни, че предстоящите реформи в областта на здравното регулиране ще дадат пример за останалата част от Китай.

Документът не уточнява колко дни платен отпуск ще бъде даван съгласно правилото, което се прилага за "персонала", като статутът на подизпълнителите е по-малко ясен. В допълнение към платения отпуск, служителите получават почивка през китайската Нова година и национални празници.

Работещи в технологичната сфера от Шънджън приветстваха правилата, но остават със съмнения, че те могат да бъдат наложени.

"В много случаи работя извънредно, защото има твърде много неща за вършене", каза Уен, който в момента е нает от производител на слушалки, а преди това е работил в "Тенсент", пред "Ройтерс". "Може да се каже до известна степен, че "доброволно" работя извънредно."

Миналия месец президентът Си Дзинпин посети града, за да отбележи 40-годишнината от създаването на специалната икономическа зона и Шънджън получи по-голяма автономия за пилотни пазарни реформи.

Дневник