По трите антикризисни мерки, свързани с Covid-19 - 60/40 и проектите “Краткосрочна подкрепа на заетостта” и “Заетост за теб” в шуменското Бюро по труда работодатели са подали общо 85 заявления за запазване на 486 работни места.

Това съобщи за ШУМ.БГ Даринка Златева, директор на Бюрото по труда, което обслужва общините Шумен, Венец и Хитрино.

“От края на октомври досега 10 работодатели от Шумен са кандидатствали по новия вариант на мярката 60/40 за запазване на 179 работни места, като всички те са от реалния сектор, уточни Златева.

20 работодатели пък са подали заявка за 92 работни места по другата мярка “Проект за краткосрочна подкрепа на заетостта”, към която са включени хотелиери и ресторантьори. Тя е финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” /ОПРЧР/ и чрез нея се осигуряват по 290 лева месечно за запазено работно място.

“По проекта “Заетост за теб”, който също се финансира от ОПРЧР чрез Европейския социален фонд и целта му е да се предостави подкрепа на останали без работа вследствие на пандемията, подадените заявки от работодатели са 55 за 219 работни места. Те са задължени да наемат на квотен принцип безработни на пълно или непълно работно време за период до 3 месеца, след което да им гарантират работа за същия периода на субсидираната заетост”, обясни Златева.

По данни на БТ към днешна дата устроените на работа и отпаднали от регистрация е по-голям от регистрираните безработни.

ШУМ.БГ