11 230 лица и семейства от Шуменско са одобрени да получат целева помощ за отопление тази зима. Подадени са общо 13 874 искания, отхвърлени 2 354 от тях, а  малко над 200 заявления са още в процес на обработка.

Това съобщиха за ШУМ.БГ от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен. 

Срокът за подаване на заявления за помощ за отопления приключи на 31 октомври. Традиционно в областта най-желаният начин за отопление е с твърдо гориво, а помощта да бъде под формата на пари. От пожелалите твърдо гориво 12 107 души, 11 049 са поискали пари, а 1 058 са пожелали помощта да е в натура.

Други 933 са кандидатствали за средства за отопление с електроенергия, а 16 са поискали пари за отопление на газ.

Тази година размерът на помощта е 495,80 лв. или с 30 лв. повече от миналата година. Разширен е и обхватът на подпомаганите лица и семейства, най-вече за рисковите групи – възрастните хора и особено онези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в образователния процес.

Поради тази причина към момента се наблюдава увеличаване на семействата, кандидатствали за подпомагане с целева помощ, както и съответно броя на лицата и семействата, които са подпомогнати. За сравнение през миналия отоплителен сезон в областта бяха подпомогнати 10 185 лица и семейства при кандидатствали 12 121, уточняват от РДСП-Шумен.

ШУМ.БГ