Европейският съюз призова днес Китай незабавно да отмени новите си правила за отстраняване на депутати от парламента на Хонконг и заяви, че тези решения са "жесток удар" по бившата британска колония, предаде "Ройтерс".

"Това поредно произволно решение на Пекин подкопава още повече автономията на Хонконг съгласно принципа "една страна, две системи", се казва в изявлението на 27-те страни членки. "Тези най-нови стъпки са нов жесток удар по политическия плурализъм и свободата на изразяване в Хонконг", се подчертава в текста.

Депутатите от демократичната опозиция в хонгонгското законодателно събрание заявиха вчера, че подават оставка в знак на протест срещу отстраняването на четирима техни колеги, след като Пекин даде на местните власти допълнителни правомощия. "Призоваваме за незабавното отменяне на решенията на властите в Пекин и Хонконг и за незабавното възстановяване на статута на членовете на Законодателния съвет" на Хонконг, се казва в изявлението на ЕС.

Темата по-рано днес коментира и съветникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Робърт О'Брайън. Той заяви, че Китай е извършил "крещящо нарушение" на международните си ангажименти към Хонконг и не изключи нови санкции срещу "отговорните за потъпкването на свободата на Хонконг".

Външният министър на САЩ Доминик Рааб заяви, че отстраняването на депутатите, подкрепящи демокрацията, е "продължаващо нападение върху широката степен на автономия и свободи в Хонконг". Австралия също осъди решението.

На теория Хонконг се ползва с широка автономия - включително в правосъдието, привлекателно за инвеститори, и свободата на словото - до 2047 г. Властите в Пекин са заявявали, че "миниконституцията" му, влязла в сила след предаването на Китай от Великобритания през 1997 г., може да остане в сила и след този срок, но погромът срещу протестите миналата година и свободата на изразяване заедно с приет преди месеци закон за националната сигурност, увеличаващ контрола на Пекин, принудиха Запада да се съмнява в това.

Дневник