Северна Македония ще играе за пръв път на европейско първенство по футбол. Воденият от Игор Ангеловски отбор победи с 1:0 Грузия като гост в решаващия двубой.

В герой се превърна неостаряващият Горан Пандев. 37-годишният нападател на "Дженоа" се разписа в 55-ата минута.

На европейското, което заради пандемията беше отложено с година и ще е през лятото на 2021 г., македонците ще са в група с Нидерландия, Украйна и Австрия.

Северна Македония стана първият отбор от по-ниските нива в йерархията на УЕФА, който се възползва от новите правила. Това е първото европейско, до което освен от традиционните квалификации достигат отбори и от всяка от дивизиите в Лигата на нациите. Северна Македония и Грузия са част от най-ниското ниво - дивизия D.

Мачът беше оспорван, но с малко точни удари. През първата част грузинците държаха повече топката и имаха повече възможности, без обаче да стигнат до гол.

В началото на втората част македонците завършиха успешно добра атака. Пандев се пребори за топката, като изпревари вратаря на съперника след извеждащо подаване и вкара. Гостите запазиха преднината си до края и стигнаха до историческата победа.

Дневник