Унгария се класира по драматичен начин за европейското първенство по футбол. След като отстраниха България в предния кръг на плейофите, унгарците направиха забележителен обрат за 2:1 срещу Исландия.

Домакините губеха с 0:1 до 88-ата минута, но с два гола за четири минути постигнаха целта си.

Другите две късни срещи също предложиха драматични моменти и минаха през сходен сценарий. Словакия победи с 2:1 Северна Ирландия след продължения, а Шотландия сломи Сърбия след дузпи в Белград.

По-рано Северна Македония сътвори история, като след победа с 1:0 срещу Грузия като гост се класира за първи път на голямо първенство.

Четирите отбора стигат до европейското, благодарение на промените, даващи квоти за по един отбор от всяка от дивизиите в новосъздадения турнир Лига на нациите.

Унгарците допуснаха гол след груба грешка на вратаря си Петер Гулаши, който изпусна топката след удар на Гилфи Сигурдсон от фаул. В 88-ата минута домакините използваха объркване в защитата на Исландия и Лоик Него изравни. Секунди след това защитник на Унгария изчисти от голлинията и домакините направиха бърза атака, при която Доминик Собошлай напредна и с хубав удар донесе победата на отбора си.

В Белград шотландците направиха решителната крачка към първо участие на голямо първенство след световното през 1998 г. Те поведоха чрез Райън Кристи в началото на второто полувреме, но в последната минута Сърбия изравни след гол с глава на Лука Йович след ъглов удар.

В продълженията голове нямаше, а при дузпите след девет последователни точни изпълнения вратарят на Шотландия Дейвид Маршал спаси удара на Александър Митрович.

Вълнуващи моменти имаше и в мача между Северна Ирландия и Словакия. Гостите поведоха чрез звездата Юрай Куцка в 17-ата минута, но в 88-ата Милан Шкриниар си отбеляза автогол.

Големият момент за Словакия дойде в 110-ата минута, когато Милан Дуриш вкара след трудно изпълнение.

Европейското първенство ще се проведе с 24 отбора от 11 юни до 11 юли 2021 г. в 12 държави. Идеята на паневропейския формат, дошла от бившия президент на УЕФА Мишел Платини, беше така през 2020 г. да се отбележи 60-ата годишнина от първото европейско първенство.

Дневник