Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън е спечелил гласовете и на Аризона. Това сочат прогнози на агенция "Едисън рисърч", Си Ен Ен и Би Би Си.

С още 11 електорални гласа в момент, когато броенето в някои щати не е завършило, Байдън затвърждава преднината си пред все още непризналия поражение държавен глава Доналд Тръмп - 290 гласа срещу 217. За победата му бяха необходими 270.

За пръв път повече хора в Аризона гласуват за кандидат на демократите, отколкото на републиканците, от 1996 г. насам. С новата победа се затвърждава преднината на Байдън и в "народния вот", който не е решаващ (за разлика от гласовете на 538 електори), но в случая достига 5.2 млн. или 3.4 процентни пункта.

Тръмп и щабът му настояват, че е имало много случаи на измама по време на вота и оспорват резултата в различни щати, някои от които вече отхвърлиха исковете.

Експерти смятат, че те имат много малък шанс за успех. Иск бе подаден и в съд в Аризона с аргумента, че някои бюлетини не са били преброени поради грешка, допусната от служители в избирателните секции на окръг Марикопа. Представителите на Тръмп искат тези бюлетини да бъдат проверени ръчно.

"Няма доказателства"

Президентът отново обяви, без да предостави доказателства, че 2.7 млн. бюлетини в негова подкрепа са били "изтрити" в 28 щата. Федералните избирателни власти обаче опровергаха поредното подобно твърдение на държавния глава часове по-късно, като казаха, че състоялият се вот е "най-сигурният в американската история" и "няма доказателства" за "изтрити или загубени" гласове, нито променени или компрометирани.

Позицията бе публикувана на сайта на Агенцията за киберсигурност и вътрешна сигурност, която е част от министерството за вътрешна сигурност. Ръководителят на тази агенция сподели вчера публикация на експерт по избирателно право, призовал: "Моля, не ретуитвайте лишени от основание твърдения за машиние за гласуване, дори ако ги прави президентът." Помощник-директорът на агенцията подаде оставка, след като тя бе поискана от Белия дом, а според "Ройтерс" и ръководителят ѝ Кристофър Кребс очаква да бъде уволнен.

До момента не е имало толкова категорично опровержение на твърденията на Тръмп за нарушения във вота нито на федерално, нито на щатско ниво.

В интервю за Си Би Ес предшественикът на Тръмп в Белия дом Барак Обама обяви, че поведението на държавния глава е опасно и "делегитимира не само бъдещата администрация на Байдън, но и демокрацията като цяло".

Дневник