Бившият хърватски министър-председател Иво Санадер бе осъден в петък на осем години затвор за създаване на парични средства за неговата консервативна партия Хърватски демократичен съюз (ХДС) чрез вземане на пари от публични компании чрез маркетингова агенция, предаде "Ройтерс".

Санадер отрича обвиненията в корупция. Очаква се да обжалва присъдата си пред горна инстанция. Съдът всъщност разгледа отново дело, за което той бе осъден за девет години през 2013 г. Процесуални нарушения обаче станаха причина Върховният съд да я отмени.

Санадер, на 67 години, бе министър-председател от 2003 до 2009 г., когато подаде оставка.

По време на повторния процес председателят на съдебния състав постанови, че Санадер е организирал група хора за престъпна дейност и прикриване на незаконни финансови сделки, съобщи държавната телевизия. ХДС (на хърватски HDZ), която в момента е на власт, бе глобена за 3.5 млн. куни (547 хил. долара) и трябва да върне около 14 млн. куни незаконно получени средства.

Срещу Санадер има още една присъда - за вземане на подкуп, докато урежда продажбата на сграда, собственост на колега в ХДС, на министерство, на цена, по-висока от пазарната му стойност. Той също беше осъден за приемане на подкуп от унгарската петролна група MOL през 2008 г. в замяна на това, че ѝ позволи да стане доминиращ акционер в хърватската енергийна компания INA, и за вземане на подкуп от тогавашната австрийска банка Hypo Alpe Adria в началото на 90-те години.

Дневник