Армения съобщи днес, че над 2300 нейни военнослужещи са убити в конфликта за контрол на анклава Нагорни Карабах, който приключи със споразумение за мир, в което се утвърждава победата на азербайджанските сили, предаде Франс прес.

"Понастоящем телата на 2317 убити военни, сред които и неидентифицирани трупове, се съхраняват от съдебно-медицинската служба", посочва във Фейсбук говорителят на арменското министерство на здравеопазването Алина Никогосян.

Досега арменските власти съобщаваха за 1339 убити военни и за 50 убити цивилни в боевете в Нагорни Карабах, започнали на 27 септември.

Много жители на Нагорни Карабах опаковаха и изнесоха покъщнината си, след което запалиха къщите си преди да напуснат територията, която ще бъде предадена на Азербайджан, предаде „Руптли”.

Азербайджан съобщи само за 93 убити цивилни, но не съобщи колко негови военни са загинали в сраженията.

Двете страни подписаха споразумение за мир под егидата на Москва. Съгласно условията на договора Азербайджан си връща големи територии в Нагорни Карабах, които бяха под арменски контрол от началото на 90-те години на миналия век, припомня Франс прес.

Новината за това споразумение бе последвана от протести в Армения, като протестиращите и опозицията настояват за оставката на премиера Никол Пашинян.

Днес Пашинян проведе заседание за Нагорни Карабах с ръководителите на министерството на отбраната, на министерството на външните работи и с генералния щаб на въоръжените сили, допълва ТАСС.
Тази седмица в Нагорни Карабах бяха разположени руски миротворци.

Днес пък руският президент Владимир Путин награди с ордена за храброст тримата членове на екипажа на хеликоптера Ми-24, който бе свален погрешка в небето на Армения, предаде ТАСС. Тримата членове на екипажа загинаха в инцидента.

Днес.бг