САЩ и Израел са работили заедно, за да проследят и убият в Иран един от най-високопоставените командири на Ал Каида, предаде Асошиейтед прес, цитирайки четирима настоящи и бивши американски служители. Дръзката разузнавателна операция на двете съюзнически страни е била извършена в момент на засилване на натиска срещу Иран от страна на правителството на президента Доналд Тръмп, отбелязва агенцията, съобщава БТА.

Новината за смъртта на Абу Мохамед ал Масри, смятан за втория по важност човек в Ал Каида, бе съобщена първо от вестник "Ню Йорк таймс". И ЦРУ, и канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху отказаха да коментират тази информация.

Според източниците на АП Ал Масри е бил застрелян на уличка в Техеран на 7 август, на годишнина от бомбените атентати от 1998 г. срещу американските посолства в Найроби, Кения, и Дар ес Салам, Танзания. Смята се, че той е участвал в планирането на тези нападения и е бил издирван от ФБР по обвинения в тероризъм. САЩ са предоставили на Израел разузнавателна информация къде може да бъде намерен Ал Масри, както и за имената, които тогава е използвал, а убийството е било извършено от израелски агенти, казаха двама от служителите, на които се позовава АП. Според тях Ал Масри е бил убит от "Кидон", подразделение на израелското разузнаване Мосад, която се смята, че ликвидира важни мишени. На иврит "кидон" значи "щик" или "връх на копие".

Служител от американската разузнавателна общност каза, че мишена на операцията е била и дъщерята на Ал Масри Мариам. Според САЩ тя била подготвяна да играе водеща роля в Ал Каида и участвала в планиране на операции. Тя е била вдовица на Хамза бин Ладен, сина на "мозъка" на Ал Каида Осама бин Ладен. Хамза бе убит миналата година при американска контратерористична операция в района на Афганистан и Пакистан.

Иран отрече съобщенията за убийството на Ал Масри, заяви, че не дава убежище на никакви лидери на Ал Каида и обвини САЩ и Израел в разпалване на антиирански настроения.

Но съобщение за смъртта на Ал Масри, макар и под друго име - Хабиб Дауд, се появи в ирански медии на 8 август. Той бе представен като ливански преподавател по история, който може би е бил свързан с ливанското движение Хизбула. Информацията бе, че той и дъщеря му Мараим са били убити от въоръжен мотоциклетист.
 

Клуб Z