Новият коронавирус циркулира в Италия от септември 2019 г., твърди проучване на Националния институт по рака (INT) в италианския град Милано, което показва, че COVID-19 може да се е разпространил извън Китай по-рано, отколкото се смяташе досега.

Според Световната здравна организация новият коронавирус и COVID-19 - респираторното заболяване, което причинява - са били неизвестни преди появата на огнището в Ухан, централен Китай, през декември 2019 г.

Първият пациент с COVID-19 в Италия е открит на 21 февруари в малко градче близо до Милано, в северния регион Ломбардия.

Но констатациите на италианските изследователи, публикувани от научното списание Tumori Journal на INT, показват, че 11.6% от 959 здрави доброволци, включени в скринингово проучване за рак на белия дроб между септември 2019 г. и март 2020 г., са развили коронавирусни антитела много преди февруари 2020 г.

Допълнително изследване специално за антитела срещу SARS-CoV-2 беше проведено от Университета в Сиена за същото изследване, озаглавено "Неочаквано откриване на антитела срещу SARS-CoV-2 в периода преди пандемията в Италия".

То показа, че четири случая от първата седмица на октомври също са положителни за антитела, неутрализиращи вируса, което означава, че тестваните са се заразили през септември, каза Джовани Аполоне, съавтор на изследването, пред "Ройтерс".

"Основната констатация е, че хората без симптоми не само са били с положителни резултати след серологичните тестове, но са имали и антитела, способни да убият вируса," каза Аполоне. "Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението дълго и с ниска степен на леталност не защото постепенно изчезва, а само за да избухне отново", добави той.

Италиански изследователи казаха пред Ройтерс през март, че са съобщили за по-голям от обичайния брой случаи на тежка пневмония и грип в Ломбардия през последното тримесечие на 2019 г. като евентуален сигнал, че новият коронавирус може да е циркулирал по-рано, отколкото се смяташе преди.

Дневник