Египетската партия "Бъдещето на нацията" пое водеща роля в парламентарните избори в неделя, когато избирателната комисия обяви резултатите от втория тур на гласуването.

Предварително подбраните списъци, оглавявани от партията, която силно подкрепя египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, спечелиха всичките 284 места, разпределени за 596-местната камара чрез системата "победителят взима всичко". Кандидатите ѝ спечелиха и 59 от 73-те места, оспорвани от отделни кандидати, които досега са били декларирани от комисията.

Останалите отделни места ще бъдат решени в балотажите по-късно този месец и в началото на декември. Сиси може да назначи директно 28 законодатели.

Избирателната активност в двата кръга на гласуването, започнали на 24 октомври, до момента е била 29%, според избирателната комисия.

Много кандидати и партии подадоха правни жалби до комисията заради предполагаеми изборни измами, но досега всички бяха отхвърлени. Някои са подали жалби и в съдилищата. Ръководителят на комисията Лашийн Ибрахим призова египтяните да участват в балотажите, призовавайки ги да не слушат слуховете, разпространявани от "враговете на родината".

Парламентът вече беше контролиран от поддръжници на Сиси, но "Бъдещето на нацията" се очерта като доминираща сила и спечели близо 75% от оспорваните места за новосъздадения сенат на Египет през август.

Сиси ръководи репресиите срещу политическото несъгласие, откакто през 2013 г. отстрани Мохамед Мурси от Мюсюлманското братство, който беше избран свободно през 2012 г., преди масовите протести да погълнат управлението му.

Дневник