Договорът за въвеждането на системата за видеоповторенията (VAR) в българския футбол е за 1.7 млн. евро. Това заяви ръководителят на проекта Петър Петров, като добави, че контрактът е до 2025 г.

Бившият шеф на футболните съдии уточни, че става дума за четири пълни сезона, но ако българският футбол е готов, системата може да заработи още за плейофната фаза този сезон.

По думите му сумата ще бъде платена от ФИФА и УЕФА. За България ще бъде приложен вариант с децентрализирана система (оборудването няма да е разположено в стаи на всеки стадион, а ще е мобилно със специализирани бусове).

"В Гърция например цялата система се плаща от министерството на дигиталното развитие. Те са с централизирана система и договорът им с "Медиапро" е за 2 млн. евро на година. Докато при нас за 1.7 млн. евро е договорът за четири години - до 2025 г., т.е. по 375 хил. евро на година и един мач струва 1687 евро", каза Петров.

Преди година БФС обяви, че работи по идея за въвеждане на видеоповторенията, а членът на изпълнителния комитет и собственик на "Лудогорец" Кирил Домусчиев поиска подкрепа от държавата. Сега Петров посочи, че футболните клубовете ще поемат електрозахранването за системата, както и осигуряване на платформи за камерите и оптичен кабел. За самите мачове разходите им ще са свързани с такси за специалистите, работещи с VAR, но размерът им трябва да бъде определен от изпълнителния комитет на БФС.

Отделно VAR дава възможност за привличане на рекламодател, тъй като при спирането за видеопреглед на екраните излиза визия, в която е предвидено място за реклама. "Българите едва ли гледат много рекламите по време на почивката. Но когато има видеопреглед, това е ще е атрактивно за рекламодателите."

Договорът е с компанията Hawk-Eye Innovations, която е дъщерна на "Сони" и обслужва Шампионската лига, Лига Европа и големи първенства в Европа, обясни Петров.

"Спрели сме се, така да се каже, на мерцедеса, тъй като ФИФА е лицензирала 13 фирми. Ние подадохме молби на пет фирми - тези, които са базирани в Европа. Те дадоха първо най-комплексната оферта, сега се провежда обучението на съдиите ни. Спечелен е проект като концепция за обучение пред ФИФА, срещу което получихме финансиране. Състои се от три етапа, като първият приключи", каза Петров.

Изискванията към стадионите не са много, посочи той. В България ще има четири буса - два ще са в София, един ще е за Северна България и един за Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Обучение минават 18 съдии и 18 помощници. Петров заяви, че ще се избират тези, които са най-качествени и работят най-бързо.

Дневник